Home

Achtergrond 193 x bekeken

Nederland zevende in internationaal bankieren

Nederland staat wereldwijd op de zevende plaats in internationaal bankieren en is daarmee Zwitserland voorbijgestreefd als internationaal financieel centrum.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Bank for International Settlements (BIS). De BIS, die het internationale geldverkeer tussen centrale banken verzorgt, meet elk kwartaal de internationale posities van alle banken in de 43 grootste economieën ter wereld. De BIS kijkt daarbij naar alle grensoverschrijdende transacties en posities van Nederlandse banken met het buitenland en van buitenlandse banken in en vanuit Nederland.

Internationaal bankieren is sinds 2007 in Nederland minder sterk gekrompen dan in andere landen, zoals Groot-Brittannië, Ierland, Zwitserland en Luxemburg. Daardoor is het wereldwijde marktaandeel van Nederland nagenoeg stabiel gebleven van 4,2 procent in 2007 tot 4,05 procent dit jaar. Daarmee is Nederland van de achtste naar de zevende plaats gestegen in internationaal bankieren.

Nederland doet het beter dan andere landen, omdat Nederlandse financiële instellingen minder hard geraakt zijn door de economische crisis. Bovendien heeft een aantal buitenlandse banken, zoals Royal Bank of Scotland (RBS), BNP Paribas en Deutsche Bank hun activiteiten in ons land sterk uitgebreid en de afgelopen drie jaar fors geïnvesteerd. Bij deze banken zijn inmiddels bijna vijfduizend mensen werkzaam in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.