Home

Achtergrond 6 reacties

Nederland sterk verdeeld over rol koningin

Nederland is sterk verdeeld over de rol van de koningin.

Zij maakt nu deel uit van de regering, maar de PVV wil de functie terugbrengen tot een ceremoniële, zodat zij ook geen betrokkenheid meer heeft bij de formatie. Van de kiezers is 48 procent hier voor en 46 procent tegen. De rest weet het niet.

Dat blijkt vandaag uit een peiling van Maurice de Hond, waarbij 1400 mensen werden ondervraagd. Van de mensen die op de PVV hebben gestemd, is zelfs driekwart (76 procent) voor de beperking van haar huidige rol. Dat is veel meer dan onder de VVD-kiezers (56 procent) en onder D66-kiezers (53 procent). Vooral D66 zinspeelt altijd op een beperktere rol van de vorstin.

Opmerkelijk is dat onder PvdA-kiezers de minste voorstanders (23 procent) zijn te vinden van een ceremoniële rol. Bijna driekwart is tegen. Onder CDA-kiezers, vaak oranjegezind, is ook zelfs 35 procent voor een wijziging en 53 procent tegen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  ben nog wel vóór, maar na het circus een keer van dichtbij te hebben meegemaakt toch behoorlijk minder dan voorheen. Werkelijk, wat een geldverslindende toestand dat dát is. Kosten noch moeite worden gespaard, tot in het belachelijke. Een behoorlijke belasting voor diverse departementen, waarvan volgens mij een heleboel 'buiten de boeken' blijft. En allerlei privileges van onbeduidende neef/nicht prins(es)jes en hun aanhang zoals wereldwijd gratis onbeperkt reizen zijn slechts recent afgeschaft! Maar goed, je hebt toch iets van een staatshoofd met hofhouding nodig, en anders komt er wel een presidentiële voor in de plaats. En, in all fairness, het kan altijd nóg slechter, zie België.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Ruud, we leven nu 60 jaar naar dato. We mogen het niet vergeten maar tijden veranderen!

 • no-profile-image

  Leen

  Laten we maar snel kiezen voor de ceremonie voordat Prins Willem aan de "macht" komt. Die heeft overal lak aan kennelijk en is zich niet bewust van zijn positie. De familie is dermate vermogend dat ik niet inzie waarom onze samenleving ze nog zou moeten onderhouden, waarbij ze ook nog eens zijn vrijgesteld van belasting.

 • no-profile-image

  Ruud

  Vlak voor en zeker ook in de Tweede Wereldoorlog was het met name een koningin en een prins-gemaal die zich actief inzetten voor de bevrijding van Nederland. Juist zij kwamen in actie, terwijl bijna alle gekozen "Politici" het volledig lieten afweten.

  Als ik dus moet kiezen, zou dat zijn voor een nog grotere rol voor onze Koningin. En tegelijkertijd zou men de verderfelijke invloed van de huidige "Politici"moeten verkleinen.

 • no-profile-image

  Ruud

  Uit het verleden kan men leren. Gezien het karakter van de huidige Politici die boven zijn komen drijven zou ik nu, per direct , kiezen voor een nog grotere rol van ons Staatshoofd. Naar mijn mening is ze in het bezit van de juiste normen en waarden en is ze integer. En dat kun je van veel Politici niet meer zeggen. En het is daarom niet verwonderlijk dat deze discussie nu uitbreekt.

  Dus.......

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De koningin is één van de laatsten die nog bij het volle verstand zijn in Den Haag.
  En daarbij komt; een drievoudig snoer wordt niet snel verbroken, God, Vaderland en Oranje.......

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.