Home

Achtergrond 381 x bekeken 3 reacties

Nederland, koester je boeren meer

Landbouwmanagement zet Nederland straks op de wereldkaart, stelt Edin Mujagic. Elke boer die uit Nederland vertrekt en zijn kennis meeneemt, is er daarom een te veel.

Hoe vaak lezen we niet dat weer een boer zijn boerderij in de polder verkoopt om in Canada, Denemarken of Nieuw-Zeeland een nieuw bestaan op te bouwen. Of hoe een bedrijfsopvolger dezelfde stap zet. De redenen hebben altijd te maken met de bureaucratie, regelgeving, ongunstig klimaat voor landbouwondernemers in Nederland enzovoort.

Ik wil hier niet ingaan op die redenen en op de vraag of de verwijten terecht zijn of niet, maar op de trend dat boeren dit land ontvluchten. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal agrarische bedrijven in ons land met meer dan eenderde gedaald, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs. De productie nam wel flink toe, maar de inkomens van boeren en tuinders daalden.

Er is goed nieuws voor de Nederlandse boeren: hun inkomen gaat de komende jaren waarschijnlijk flink omhoog. De inflatie zal de komende jaren behoorlijk stijgen. Voor een deel zal dat gebeuren doordat voedsel veel duurder wordt.

Het vooruitzicht van stijgende voedselprijzen de komende jaren moet voor het nieuwe Nederlandse kabinet reden genoeg zijn juist nu te investeren in die sector.

Nederland behoort tot de wereldkampioenen als het op de export van landbouwproducten aankomt. De productiviteit is in Nederland heel hoog. Dat zal de komende jaren, wanneer overal in de wereld regeringen op zoek gaan naar methodes om eigen voedselvoorziening op te krikken, een waardevol exportproduct an sich zijn. Niet alleen watermanagement, ook landbouwmanagement zet Nederland straks op de wereldkaart.

Iedere boer die zijn biezen pakt en vertrekt, neemt een stuk van die waardevolle kennis met zich mee. Het moet daarom makkelijker, niet moeilijker, worden een boer te zijn in Nederland.

Edin Mujagic is macro-econoom en publicist. Aan de Universiteit van Tilburg doet hij promotieonderzoek naar de relatie tussen de Europese Centrale Bank en het Europarlement. Dit artikel staat als blog ook op www.inflatieblog.nl

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  "Er is goed nieuws voor de Nederlandse boeren: hun inkomen gaat de komende jaren waarschijnlijk flink omhoog. De inflatie zal de komende jaren behoorlijk stijgen. Voor een deel zal dat gebeuren doordat voedsel veel duurder wordt"

  De retailers, knijpen hun handjes weer dicht. Bonussysteem kan weer naar boven worden afgesteld.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe zo inkomen zien stijgen? Is bij inflatie niet de stel regel dat lonen worden gecompenseerd en dat inkoop ook duurder wordt en de overheid er nog een schepje boven op doet via heffingen en belastingen? Ik zie dan ook geen inkomensverhoging die de opgelopen achterstand wegwerkt.

 • no-profile-image

  Teun

  Geloof niet dat er een verband meer bestaat tuusen vraag en aanbod. Als er meer vraag naar voedsel komt dan zal dat feit er voor zorgen dat de meer prijs grotendeels weer in de zakken van de retailers verdwijnt.....

Of registreer je om te kunnen reageren.