Home

Achtergrond

Natuurorganisaties bezorgd over afronding EHS

Vijf grote natuurorganisaties pleiten in een brandbrief aan CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma voor het afmaken van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

De verenigingen vinden het onverantwoord dat het nieuwe kabinet ’in het zicht van de haven’ flink wil snijden in dit beleid.

De voorgenomen bezuinigingen zijn in de ogen van de organisaties onevenredig zwaar en leiden tot een onverantwoorde kapitaalvernietiging. De tot nu toe aangekochte gebieden zijn te klein en bovendien onvoldoende met elkaar verbonden met als gevolg dat de gedane investeringen nog nauwelijks rendement opleveren. Hiervan wordt niet alleen de natuur de dupe, maar ook de landbouw-, recreatie- en watersector.

In het regeerakkoord van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, staat dat het kabinet zich wil richten op de inrichting van natuurgebieden en aankoop tot een minimum zal beperken. De robuuste verbindingszones – volgens de natuurorganisaties essentieel – worden geschrapt. Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) gaf onlangs aan zo snel mogelijk duidelijkheid te willen geven over de praktische gevolgen hiervan voor boeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.