Home

Achtergrond

Natuurbeleid blijft bij landbouw

Het nieuwe kabinet heeft het natuurbeleid ondergebracht bij het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Ook alle taken op het gebied van energie en innovatie (bijvoorbeeld de technologsiche toptinstituten) gaan naar dat ministerie, evenals de coördinatie bij de vermindering van administratieve lasten.

Dat blijkt uit het eindverslag van formateur Mark Rutte (VVD), dat zojuist is gepubliceerd. Tot nu toe hielden velen rekening met de (kleine) kans dat het natuurbeleid eventueel zou verschuiven naar het eveneens nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Verder is bepaald dat de staatssecretaris van ELI, Henk Bleker, zich in het buitenland minister mag noemen. Dat duidt erop dat Bleker, en niet minister Maxime Verhagen, Nederland zal vertegenwoordigen op EU-landbouwraden. In landbouwkringen wordt gevreesd dat Nederland hierdoor aan internationaal gezag inboet.

Later vanmiddag zal minister Gerda Verburg haar taken overdragen aan de beide nieuwe bewindslieden. Mogelijk dat dan ook wat meer bekend wordt over de onderlinge taakverdeling tussen Verhagen en Bleker. Het eindverslag van Rutte meldt daarover niets.

De taken op het gebied van internationaal en Europees milieubeleid verhuizen, voorheen onder de hoede van Vrom, verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.