Home

Achtergrond 8 reacties

Natuur en Milieu verhandelt emissierechten

De Stichting Natuur en Milieu denkt een goede manier te hebben gevonden om emissierechten (rechten om CO2 uit te stoten) voor de neus van de industrie weg te kapen en te vernietigen.

De organisatie gaat via een eigen CO2-markt uitstootrechten verkopen aan bedrijven en particulieren, die deze dan meteen laten vernietigen. Dat heeft een woordvoerder van Natuur en Milieu vandaag laten weten.

De markt bestaat uit een speciale website (www.CO2markt.eu) waar bedrijven en particulieren voor 11,50 per ton aan CO2-uitstootrechten een aankoop kunnen doen, ter compensatie van hun eigen uitstoot. Dat bedrag is een aanbiedingsprijs voor de eerste 500 ton, exclusief administratiekosten van eenmalig 10 euro. Natuur en Milieu koopt de rechten vervolgens op de emissiemarkt en vernietigt deze meteen.

De milieuorganisatie heeft bij enkele bedrijven onderhands de hand gelegd op uitstootrechten die deze firma's toch niet nodig hadden. "Dat doen we via een lagere prijs dan de marktprijs,'' aldus de zegsman. "De bedrijven vonden het een sympathiek idee.''

Het is de bedoeling dat de kopers van de rechten hun eigen uitstoot door bijvoorbeeld autorijden of douchen compenseren. In Nederland wordt de handel in emissierechten gecontroleerd door de Nederlandse Emissieautoriteit. De milieuorganisatie heeft een rekening van de autoriteit gekregen, een voorwaarde om rechten te kunnen aanschaffen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  @ Jos Cozijnsen, ook al eens nagedacht dat dit een internationale handel is? Waar halen de Nuon's, Essenten en de RWE's de rechten vandaan? Inderdaad vanuit het buitenland (derde wereldlanden) waar vaak vervuilende steenkoolcentrales gesloten worden waardoor de lokale bevolking of geen stroom meer hebben of voor hogere kosten komen te staan die ze niet kunnen betalen en daardoor de lokale economie zwaar onder druk komt te staan! Ik zou zeggen; goed bezig Natuur en Milieu, chapeau!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Men gelooft nu eenmaal graag als er flink geld mee te verdienen is. En aangezien het niveau in dit land toch al niet al te hoog is.....

 • no-profile-image

  .

  dit ruikt naar chantage!!! net als vroeger met de amoniak rechten. Met de geweer op je kop iets schenken!!!

 • no-profile-image

  J@gertje

  Goed dat hier een subsidiestop voor is afgekondigd door de tweede kamer

 • no-profile-image

  Jeroen

  Eens met Jos. Heel clean systeem, slim bedacht.

  @ J@gertje, die subsidies zijn allang gestopt voor deze organisaties, wake up. Dit zijn marktinitiatieven, mensen hebben hier behoefte aan.

 • no-profile-image

  geurt

  Ik snap niet dat ze nog steeds in die onzin geloven.Al Gore is toch allang ontmaskerd? CO2 is een onmisbare stof voor alle leven op aarde! Komt er een beetje meer dan groeien de planten gewoon wat harder! Als een of andere tweederangs millieuprof. zou beweren dat zuurstof schadelijk is zou de onzin niet groter zijn! Maar geloven doen ze het!!

 • no-profile-image

  Jos Cozijnsen

  het is juist een sympathiek en marktconform initiatief. Als je emissierechten koopt en uit de markt houdt blijven emissierechten bewaard en worden er niet alsnog emissies uitgestoten voor die rechten. En als het aanslaat, gaat de CO2-prijs omhoog en is innovatie lonender! dat snapen alle agrariers die handelen. Alle bedrijven die besparen - bijvoorbeeld de glastuinders onder het EU emissiehandelssysteem - hebben hier baat bij. Het mooie is dat hier helemaal geen subsidie bij komt kijken. Consumenten of bedrijven die willen betalen het. Dus... instappen. Want je moet natuurlijk wel veel emissierechten kopen wil je de prijs beinvloeden.

 • no-profile-image

  ikke

  zo wil ik ook wel een luchtbel verkopen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.