Home

Achtergrond 165 x bekeken 1 reactie

Nationaal Historisch Museum is geschiedenis

Een enorme kater voor Arnhem: de Gelderse hoofdstad kan fluiten naar het Nationaal Historisch Museum (NHM) en dus naar de verwachte kwart miljoen bezoekers per jaar.

Vrijdagmiddag maakte staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur bekend dat er geen museum wordt gebouwd. Hij moet immers bezuinigen, zo'n 200 miljoen euro per jaar maar liefst. De kunstwereld is al in rep en roer en slijpt de messen. Een 'kaalslag' wordt gevreesd in wat er al bestaat.

Het NHM is niet helemaal van de baan. De organisatie krijgt een potje om reizende exposities organiseren en de website in de lucht houden. Maar er komt geen gebouw: "Nu niet en waarschijnlijk ook niet in de toekomst'', aldus Zijlstra.

Het museum komt ook niet in een bestaand onderkomen: het al veelvuldig geopperde plan om het in paleis Soestdijk onder te brengen, maakt dus ook al geen kans. De enige mogelijkheid voor een echt, tastbaar museum is nog dat er particuliere geldschieters komen om de honneurs waar te nemen. Maar dat idee lijkt voorlopig meer op een luchtkasteel dan op een museum.

Arnhem was zo prachtig uit de strijd gekomen tegen de Randstad, met haar zo goed voorbereide plan op basis van een combinatie met het Openluchtmuseum. Het laagdrempelige Openluchtmuseum en het Nationaal Historisch Museum konden elkaar mooi versterken en waren samen een prima bestemming voor een dag uit voor het hele gezin, ook nog eens doordat de gekozen plek prachtig in de bossen ligt en nog op loopafstand van dierentuin Burgers'Zoo ook. Arnhem liet behalve Amsterdam en Den Haag ook de zelfbenoemde kanshebbers Utrecht, Nijmegen en Almere achter zich. En nu blijkt dit een Pyrrhus-overwinning.

Vrijdag is een eind gekomen aan een initiatief dat in 2006 werd geboren. Het kwam voort uit de toegenomen belangstelling voor de vaderlandse geschiedenis en de verschijning van de canon, de lijst van onderwerpen waarover je moet weten. De Kamerleden Jan Marijnissen van de SP en Maxime Verhagen van het CDA zweepten de boel op. Ze schreven samen in in dagblad Trouw: "Kennis van onze wortels is van vitaal belang voor de samenleving. Waarom doen we daar in ons land dan zo besmuikt – en in het beste geval zo nonchalant – over? Waarom kijken we niet naar het goede voorbeeld van het Duitse Haus der Geschichte in Bonn en Leipzig?''

Maar Jan Marijnissen is uit de Kamer verdwenen en Maxime Verhagen zit in het bezuinigende kabinet. Het is bij kijken gebleven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Albert

    hè hè nuchter verstand blijkt toch niet compleet verdwenen

Of registreer je om te kunnen reageren.