Home

Achtergrond 196 x bekeken

Moszkowicz wraakt rechtbank opnieuw

Voor de tweede keer in het proces tegen Geert Wilders heeft zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank gewraakt.

De raadsman vindt dat de rechters de schijn van partijdigheid over zich hebben afgeroepen door een verzoek om verhoor van getuige arabist Hans Jansen niet meteen toe te wijzen. De rechtbank wilde er later een beslissing over nemen. Omdat de rechtbank het verzoek ook nog kan afwijzen, is het voor Moszkowicz onmogelijk een zeer belangrijk verweer te onderbouwen, zei hij vrijdag.

Moszkowicz wil Jansen opnieuw horen in verband met een verhaal in De Pers en in PowNews, over een etentje waarbij een raadsheer van het gerechtshof, Tom Schalken zou hebben gezegd dat het goed was dat Wilders werd vervolgd. Schalken maakte deel uit van het hof dat het Openbaar Ministerie (OM) opdracht gaf Wilders te vervolgen. Het etentje zou hebben plaatsgehad drie dagen voordat Jansen op verzoek van de verdediging als getuige-deskundige in het proces-Wilders zou worden gehoord. Schalken zou van tevoren hebben geweten dat de arabist aanwezig zou zijn.

Moszkowicz zei dat hij hierdoor gesterkt is in zijn idee dat een van de rechters van het gerechtshof persoonlijke motieven een rol heeft laten spelen bij de beslissing Wilders te vervolgen, terwijl het OM dat juist niet wilde doen. Moszkowicz stelde eerder dat hij vindt dat de beslissing van het hof al een veroordelend karakter heeft, waardoor Wilders geen eerlijk proces heeft.

Het OM wil niet dat Jansen opnieuw wordt gehoord, omdat niet is gebleken dat hij door de raadsheer is beïnvloed. "Dat er een etentje is geweest, is onvoldoende noodzaak Jansen opnieuw te horen'', aldus aanklaagster Birgit van Roessel. Moszkowicz reageerde door te zeggen dat het er niet alleen om gaat of de raadsheer vooringenomen was ten tijde van het nemen van de beslissing. "Wat hij dacht toen hij de beschikking schreef, interesseert me nog niet eens. Het gaat erom dat een raadsheer van het hof drie dagen voor het verhoor een 'key witness' van de verdediging heeft geprobeerd te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing.''

De wrakingskamer behandelt het verzoek van de advocaat om 12.00 uur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.