Home

Achtergrond 302 x bekeken

Mogelijk middel tegen tarwehalmdoder

Als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) het zaadbehandelingsmiddel Latitude toelaat, komt er voor het eerst een chemisch middel ter beschikking om de tarwehalmdoder te bestrijder.

Dat is een schimmel die de tarweopbrengst met wel een kwart kan reduceren.
De problemen door de tarwehalmdoder nemen toe, zegt Huub Schepers, onderzoeker bij het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR). "Er is in Nederland geen chemisch middel toegelaten tegen de schimmel. In Engeland heeft Latitude wel een toelating. Daar is ook nog een ander middel beschikbaar tegen de tarwehalmdoder."

De Britse telers gebruiken de zaadbehandeling in combinatie met de juiste gewasrotatie, zaaitijdstip, bemesting en rassenkeuze, zegt Schepers. "Zaadbehandeling alleen lost het probleem van de tarwehalmdoder niet op. PPO wil onderzoek doen naar de geschiktheid van de Britse aanpak voor de graanteelt in Nederland."

Of registreer je om te kunnen reageren.