Home

Achtergrond 232 x bekeken 2 reacties

Moerland: China neemt rol VS en Japan over

Over 10 tot 15 jaar kan China de VS en Japan voorbijstreven als belangrijke afnemer van Nederlandse bloembollen. Dat zei bestuursvoorzitter Piet Moerland in een toespraak ter viering van 150 jaar Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur.

Moerland zei niet te vrezen voor een dubbele dip, maar voorziet voor de handel wel turbulente tijden met schommelende wisselkoersen en rentes. “Er is eigenlijk niks gedaan aan de onderliggende factoren van de afgelopen crisis.”

Moerland vergeleek de economie met een straalvliegtuig met vier motoren. De belangrijkste motor, de VS, draait op halve kracht. “De brandstof lijkt bijna op. De VS heeft enorme schulden opgebouwd, en kampt met grote tekorten op de overheidsuitgaven. De rente staat laag en de overheid heeft zoveel stimuleringsmaatregelen genomen dat het een nu bot instrument lijkt. Ik ben niet zo gerust op herstel van de VS. Als markt zal de VS van minder belang zijn in de toekomst.”

De tot voor kort tweede belangrijkste economie is de Japanse. “De Japanse motor staat stil, deels door de vergrijzing. De spaarzucht is zo groot dat zelfs bejaarden sparen voor hun oude dag.”

De Europese motor draait op twee snelheden. Rust is hersteld doordat overheden 750 miljard euro aan garanties hebben afgegeven op onder andere staatsobligaties van landen met hoge schulden. De onevenwichtigheid tussen Noord- en Zuid-Europa is echter niet opgelost en als Rabobank zien we niet meer dan gematigde groei.”

De enige motor die op volle kracht draait, is China. Hoewel veel gewag wordt gemaakt van de Chinese groei, ziet Moerland feitelijk een continuüm. “Tot de 18e eeuw vormden China en India samen de helft van de wereldeconomie. Eigenlijk is hun belangrijke positie alleen kort onderbroken geweest door de opiumoorlogen van de 19e eeuw en de onfortuinlijke machtsgreep van Mao. China zal over 10 of 15 jaar de trekker zijn van de wereldeconomie. “Groei komt van de wereldhandel en spil is China.” Onze groei van 1,5 procent dit jaar was onmogelijk geweest zonder China.” Doordat de motoren van de economie op ongelijke snelheden draaien, draait het denkbeeldige straalvliegtuig volgens Moerland in essentie cirkels.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Mensen die vroeger in het donker of in de mist verdwaalden op een groot heideveld of andere "eindeloze" vlakte liepen doorgaans ook in cirkels. Met als gevolg geen voortgang, geen uitweg. Is dit niet wat dhr. Moerman met veel woorden en een duur vliegtuig ons probeert duidelijk te maken??

  • no-profile-image

    koetje

    Met Witte Wieven of zonder?

Of registreer je om te kunnen reageren.