Home

Achtergrond 1 reactie

Minder steun voor ontwikkelingshulp

Het budget voor ontwikkelingshulp moet worden verlaagd.

Dat vindt 45 procent van de Nederlandse bevolking. Vorig jaar gaf nog maar 34 procent aan dat er minder geld moet gaan naar ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling NCDO.

De NCDO laat sinds 2006 bureau Motivaction onderzoek doen naar het draagvlak voor ontwikkelingshulp onder de Nederlandse bevolking. Het is dit jaar voor het eerst dat die steun voor het overheidsbudget (4,7 miljard) is afgenomen. Wel constateert de NCDO uit een extra peiling deze maand dat de bijval voor de hoogte van het budget weer iets groter is. Het hoofdonderzoek van Motivaction had in mei plaats onder 1500 mensen.

Een meerderheid van de Nederlanders staat positief tegenover ontwikkelingshulp. 62 procent van de ondervraagden geeft aan het belangrijk te vinden om mensen in arme landen te helpen en 57 procent meent dat de problemen in ontwikkelingslanden zo groot zijn dat we niet kunnen toekijken zonder te helpen. Slechts 10 procent vindt dat ontwikkelingslanden hun problemen zelf moeten oplossen.

De peiling van de NCDO en Motivaction laat wel een kentering zien ten opzichte van 2009. Toen gaf 64 procent aan dat dat de problemen in ontwikelingslanden zo groot zijn dat we niet kunnen toekijken zonder te helpen. Ook vinden meer mensen dat zolang in Nederland mensen in armoede leven, er geen geld moet gaan naar ontwikkelingssamenwerking: 28 procent ten opzichte van de 23 procent vorig jaar.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Veel geld kwam direct terecht bij de dictators en de zgn. hulpverleners van de VN [herfkens en cs.]

Of registreer je om te kunnen reageren.