Home

Achtergrond

Minder klasseverlaging pootgoed aan begin nacontrole

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 7,9 procent van het areaal pootaardappelen in klasse verlaagd in de nacontrole.

Vorig jaar is 17,7 procent van het pootgoed in de beginfase van de nacontrole in klasse verlaagd. In 2008 was dat 17,0 procent.

De NAK heeft 9 procent van de nacontrole afgerond. "Het verlagingspercentage in de nacontrole op virusziekten valt mee."

Commercieel directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico merkt op dat tot nu toe vooral vroege rassen zijn gecontroleerd. “Slechts 50 tot 60 procent van het pootgoed is gerooid. De aardappelen die lang in de grond zitten lopen meer risico op een besmetting met virusziekten. Ik ben er niet gerust op dat de klasseverlaging in de nacontrole zo laag blijft.”

Doordat de oogst laat op gang is gekomen hebben de handelshuizen moeite om voldoende pootaardappelen te vinden voor de vroege export. Van Hoogen: "Eind oktober sluit de export naar Bangladesh. Dan wordt duidelijk of we orders zijn misgelopen. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen goed. Begin november komt de export naar Algerije op gang. Het is te hopen dat dan voldoende pootgoed beschikbaar is dat de nacontrole achter de rug heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.