Home

Achtergrond

Minder afbraak ozonlaag dit jaar

De afbraak in de ozonlaag boven de Zuidpool is dit jaar veel minder dan in de afgelopen vijf jaar.

De afname bedraagt tussen de 40 tot 60 procent. Dat blijkt uit metingen van het Nederlands/Finse Ozon Monitoring Instrument aan boord van de Amerikaanse AURA-satelliet. Het KNMI meldt dat vrijdag op de website.

Vermindering van de afbraak van de ozonlaag is volgens verwachting, door de afname van het gebruik van chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk's) die de laag aantasten. De ozonlaag zal zich de komende decennia waarschijnlijk geleidelijk aan herstellen. De sterke vermindering van de afbraak dit jaar is niet het gevolg van de langzame afname van zogeheten stratosferisch chloor van 0,5 tot 1 procent per jaar, maar komt door een plotselinge snelle opwarming in de ozonlaag. Dat was in juli en augustus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.