Home

Achtergrond 250 x bekeken

Minder aardappelen, meer kwaliteitsproblemen

De opbrengst van consumptieaardappelen zal dit jaar 10 procent lager zijn dan het meerjarige gemiddelde.

Het percentage drijvers en aardappelen kwam uit op respectievelijk 2 en 2,5 procent, waarbij de verschillen tussen regio’s en rassen groot is. Dat stelt de akkerbouwvereniging VTA op basis van proefrooiingen half september.

De ongewogen gemiddelde opbrengst van alle rassen lag half september op 52,5 ton per hectare, 10 procent minder dan een jaar geleden. Het onderwatergewicht is volgens bestuurder Meeuw de Bruijne zorgelijk. De kwaliteitsproblemen spelen door het hele land, maar zijn het meest ernstig in gebieden waar veel water is gevallen, zoals de Achterhoek, West-Brabant en Flevoland. Op percelen hier ligt het percentage soms op 20 procent.

De vroege rassen, zoals Bintje, hebben de grootste problemen, maar ook het middenlate ras Agria kent problemen. Het percentage aardappelen van 50 millimeter of grover is het één na laagste sinds de aanvang van de VTA-proefrooiingen in het jaar 2002. Het beeld, minder opbrengst en meer kwaliteitsproblemen, komt volgens De Bruijne overeen met de rest van West-Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.