Home

Achtergrond 169 x bekeken

Militairen bevrijden Correa uit ziekenhuis

Militairen in Ecuador hebben gisteren het ziekenhuis in de hoofdstad Quito bestormd om president Rafael Correa te redden.

Correa zat bijna twaalf uur vast in het ziekenhuis, doordat betogende agenten hem niet lieten vertrekken. Correa heeft het ziekenhuis verlaten en is veilig aangekomen in het presidentiële paleis. Op het balkon heeft hij de massaal toegestroomde bevolking toegesproken, zo was te zien op rechtstreekse beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De menigte juichte en velen droegen de Ecuadoraanse vlag. Correa heeft alle presidenten van Latijns-Amerika bedankt voor hun steun. Ook bedankt hij de menigte voor hun "immense steun''. Volgens het staatshoofd is er een agent omgekomen bij de reddingsactie. Vijf militairen raakten gewond. Correa hield een vlammend betoog waarin hij zei dat er "volledig onnodig bloed is vergoten''. Hij riep de duizenden mensen op het Plein van de Onafhankelijkheid op een minuut stilte te bewaren voor de slachtoffers.

Correa heeft de politie van verraad en onverantwoordelijk gedrag beschuldigd, en sprak van een poging tot een staatsgreep. Hij noemde het feit dat hij het ziekenhuis niet mocht verlaten een gijzelingssituatie. Ook verklaarde hij dat er geen sprake zal zijn van een generaal pardon ten opzichte van de rebellerende agenten, die protesteerden tegen het schrappen van hun vergoedingen en bonussen.

De president ging na zijn toespraak in beraad met zijn kabinet in het paleis. Volgens een CNN-verslaggever ter plaatse was het gisteravond laat weer redelijk rustig in Quito.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.