Home

Achtergrond 714 x bekeken 24 reacties

'Mens gaat boven dier, maar niet altijd'

De meeste Nederlanders vinden dat het welzijn van de mens boven dat van het dier gaat.

Gezonde dieren mogen daarom worden gedood als zij een voor mensen dodelijke ziekte kunnen overbrengen. Maar als gezonde dieren geen risicofactor vormen, is ruimen niet aanvaardbaar, aangezien ook het leven van een dier waardevol is.

Dat is de heersende opvatting over het ruimen van beesten, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Nina Cohen, waarop zij volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert. Cohen begon met haar onderzoek nadat bij de grootschalige dierruimingen tussen 1997 en 2003 bleek dat de morele opvattingen over het welzijn van dieren in Nederland zijn veranderd. Tegen het doden van gezonde beesten en hobbydieren rees in die jaren veel protest, niet alleen van de dierhouders zelf maar ook uit de rest van de samenleving. De veranderde waarden en normen moeten een rol spelen in nieuwe wet- en regelgeving, aldus Cohen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Dier en mens zijn gelijk. Dus de mens hoort NOOIT boven het dier te gaan. Het is weer de arrogantie van "de mens" te denken dat hij meer waard is dan een dier.

 • no-profile-image

  logisch

  Mens en die zijn niet gelijk. De mens heeft meer te verantwoorden dan een dier.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Die beste Hans . Ik heb medelijden met hem dat hij in deze wereld alleen maar tussen ons slechte mensen moet leven . Het lijkt mij moeilijk leven tussen al die dieren moordenaars en hun handlangers .Als je zelf nooit een mens of dier kwaad doet , kan het leven zeer zwaar zijn tussen al die andere moordenaars . Hopenlijk is hij ook zelf zo fanatiek met het rest bezig . En zeerzeker verdient hij op een eerlijke manier met hard werken zijn geld .En mag hij gerust voor zijn meening uitkomen . Maar dat mogen andere mensen die een andere mening hebben ook . Velen van hen verdienen hun geld met hard werken en veel investeren in hun bedrijf . En hopen hier een boterham + wat extra te verdienen . Zij doen niets wat niet mag . De beste Hans mag zijn mening zeggen en via stemmen kan hij proberen invloed op de regelgeving uit te oefenen . Maar zoals elders in een ander forem. De mevrouw die bij Vion de dood vond door een noodlotig ongeval, weg te cijferen . Vind ik zeer onbeschoft . Het zou je dochter , moeder ,oma ,zus, vrouw , vriendin enz. maar zijn . Ik denk dat onze Hans dan ook een Hansje word . Deze mevrouw en andere werknemers hebben niets van doen met wat er in dat bedrijf gebeurt . Zij moeten elke dag hard werken om aan de kost te komen . En of dat dit in een slagerij of slachterij is maakt niet uit . Deze mensen beslissen niet of er geslacht wordt of niet , maar verdienen hiermee wel hun brood . Daarom vindt ik dit niet passen, dat de beste Hans hier zo op reageert .Zijn mening respecteer ik , maar hoe hij het brengt toont van weinig respect naar een ander toe . Als je eerst een ander zijn menig leert kennen en respecteren valt er te praten . Dit kan lijden tot beter begrip en wie weet wat voor verbeteringen er uit kunnen komen . Daarom zou Hans moeten beginnen om eerst wat eerbied voor de menselijke slachtoffers bij dit ongeval te tonen . En daarnaast mag hij gerust aangeven dat hij het niet eens is met dieren doden .En zal via de juiste weg moeten proberen het doden van dieren te verbieden . Wens hem heermee veel geluk en wijsheid toe .Maar wens de familie van de mevrouw die is verongelukt is , veel sterkte toe nu en in de toekomst .

 • no-profile-image

  erik

  Ik vind mensen zoals Hans een beetje naief, de mens leeft als vanouds van de dieren, als ie dat niet zou doen hadden vele dieren geen bestaans recht. En dieren vermoorden? Mijn gedachten zouden dan eerder naar b.v de Oostvaarders plassen gaan. Een langzame hongerdood. Maaja Hans, dat vind je zeker NATUUR?? Nouja we leven in een democratie, toch?

 • no-profile-image

  Hans

  Keutelboertje toch. Moeite met lezen mannetje? Hierbij nogmaals bij eerdere reactie op dat ongeluk bij Vion. Daar is NIETS mis mee (tenzij je leest wat je wilt lezen natuurlijk) --------- En dat op een plek waar dagelijks duizenden dieren worden VERMOORD. Maar daarvan geen artikelen in het nieuws en nu bij 1 dode wel. Vreemde wereld leven we toch.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik ben tegen ELKE vorm van dierenleed. Tegen de gruwelijke bio-industrie, tegen dierproeven, tegen ruimingen en dus ook tegen het gruwel-project in de Oostvaardersplassen. Dus vertel eens Erik, wat is precies je punt?

 • no-profile-image

  Fred Realist

  Jagertje denkt het zelf allemaal moreel te kunnen veroordelen maar zelf vergeet hij/zij dat er niets lagers en laffers bestaat dan jagen. Liever mensen die onbeschoft zijn en kwetsen dan mensen die voor hun lol op een uiterst laffe manier dieren doodmaken. Hunter shoot the hunter, make my day!

 • no-profile-image

  Fred realist

  Helemaal juist pikkie.

 • no-profile-image

  vlees daar

  Ik kwam je laatst nog tegen fredje had je toen geen leren schoenen aan en een mooie echt lederen riem om.....of was jij dat hans die ik tegen kwam met hondje aan de lijn...

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte hans zeeland en fred realist:hoe denken jullie dat NL er uit zou zien als de mens geen dieren consumeerde?Ik,maar u ook bent in beginsel net als menig predator in deze wereld aangewezen op hetgeen de natuur hem/haar bied.Echter in onze westerse wereld is dit geen optie meer,want dan zou er geen levend dier over blijven.Wij leven met elkaar in een park[mens en dier] en aan ons als mensen de taak om keuzes te maken[dieren kunnen en doen dit niet] dieren volgen hun instinct en nemen wat beschikbaar is totdat er niets meer beschikbaar is en sterven dan de hongerdood.Als u een andere mening aanhangt verwijs ik u naar het project OVP,omdat NL zelfs zonder rasters een dierenparkje blijft.Ook wil ik u hierbij nog een verschil tussen mens en dier meegeven:wanneer ik of u,morgen komt te overlijden,dan haalt dit een streep door uw plannen en die van uw eventuele nabestaanden,u en ik zullen gemist worden in de plannen voor de toekomst.Dit zullen dieren niet hebben omdat zij niet plannen maar bij de dag/minuut leven.mvg jvf

 • no-profile-image

  dier

  Iemand, die tegen ELKE vorm van dierenmishandeling is, is n.m.m de enige die de spijker op z'n kop slaat. Dat hoort in de discussie voorop te staan.Voor uitbuiting en mishandeling is nooit een excuus. 't Is een keuze.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Wat zou Fred doen als de boktor zijn huisje opvreet of de muizen de isolatie van zijn huisje naar de knoppen helpen?
  Om over kauwen die zijn rieten dak vernielen maar niet te spreken.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Hallo fred

  Fred trapte gisteravond in het donker op een naaktslak. Derrie zeg, wat een plastische moordpartij. Plus 2 luizen doodgedrukt onder zijn derriere. Plus een duif (nota bene) tegen de auto gekregen. En nog te beroerd om een aangereden hond de kop af te hakken. Dus volgens mij is Fred spoor bijster. Onze maatschappij speert naar de afgrond als we zo doorgaan met het stellen van de beesten boven de mensen. Mensen en beesten zijn allebei slechterikken, maar mensen hebben verantwoordelijkheid, beesten niet.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ja hans er is er maar 1 de beste en dat ben jij dat weet iedereen nu wel op deze site.....Ben benieuwt als jij een keer bv muizen overlast hebt of iets dergelijks wat je dan doet of heb je een poes.....mooi zielig dan voor die muis

 • no-profile-image

  J@gertje

  Fred, Jij eet vast geen vlees.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Aan JVF.FR een zeer mooi en duidelijke stukje heb je hier geschreven. Ben benieuwt of er nog reactie komt van de andere kant...

 • no-profile-image

  ??

  @Herman dromen zijn bedrog, is een bekend titel van een NL zanger.
  @Burger, daarom is Agrarisch Nederland bezig met nieuwe inovaties, zoals je eerder zelf aangaf, de ronddeelstal. Maar als sector krijg je dan weer een trap naar. Zie scharrelei, wat was het 5 jaar geleden, dat WD de scharrelpolitie opstartte? En nu trappens ze weer tegen de naam Scharrelei. Volgend jaar de ronddeelstal?

 • no-profile-image

  e

  De ronddeelstal is geen welzijnstal voor kippen, maar een slim financieel foefje
  van AH om te verdienen aan een zogenaamd milieu ei, terwijl de biologische sector het nakijken heeft.

 • no-profile-image

  rvdb

  Dit weet toch iedereen. Vind het leuk dat ze erop promoveert maar elke boer die door ruimingen dieren kwijt raakt zal dan kunnen promoveren, met name al die geitenhouders van afgelopen jaar.

 • no-profile-image

  Louisa

  Persoonlijk vind ik ruimingen nooit een optie! Dieren mogen niet het slachtoffer worden van de sector waarin ze gehouden worden. Ruimingen zijn moraalloos ten opzichte van levende wezens als de dieren zelf, maar ook ten opzichte van hongerende mensen elders op de wereld. Vanuit elke belichte situatie, vanuit elke hoek, vanuit verschillende inzichten, het blijft moraalloos.

 • no-profile-image

  breek de dag

  Hans wat doe je nou met die muis als je er toevallig overlast van hebt of met vliegen of wespen of muggen......aaien zeker je durft er schijnbaar niet op te reageren....

 • no-profile-image

  burger

  Mens gaat boven dier, mee eens. Maar verder vind ik onderstaande reacties behoorlijk onzinnig. Alsof deze stelling de bio-industrie rechtvaardigd. Helemaal niet.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Hoezo 'de mens gaat gewoon boven de dieren'? De blanke gaat boven de zwarte? De man gaat boven de vrouw? De hetero gaat boven de homo? Ook denkbeelden die het eeuwen hebben volgehouden. Dankzij Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer beginnen steeds meer mensen in te zien dat die vanzelfsprekende superioriteit die we ons zelf hebben toegekend nogal wat zwakke plekken vertoont. Dankzij Greenpeace en andere activisten worden we consistent geconfronteerd met de schandalige wijze waarop die superieure mens met natuur, milieu en andere dieren omgaat.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Erik, wij leven in een democratie waar iedereen zijn mening mag geven.
  Hans meent zich te buiten te moeten gaan aan onbeschofte en kwetsende opmerkingen maar in een democratie mogen wij ook beslissen daar niet meer op te reageren.
  Dat moeten we m.i. dan maar doen.

  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.