Home

Achtergrond 10 reacties

"Mengvoer zal verder in prijs stijgen"

De mengvoerprijs gaat tot eind dit jaar nog wel met 2 tot 3 euro omhoog.

Dat verwacht marktanalist Arie van Dijk van adviesbureau Stigevo in Giessen Andel. Van Dijk is een kenner van de mengvoergrondstoffenmarkt. Veel hangt af van de graanmarkt. De varkensvoeders en pluimveevoeders bestaan voor 70 respectievelijk 60 procent uit granen.

Van Dijk is vrij somber over de te verwachten prijsontwikkelingen. Hoewel de termijnmarktnoteringen voor tarwe op het ogenblik dalend zijn, verwacht hij dat de graanprijzen op termijn weer fors aan zullen trekken, in ieder geval in Europa.

Doordat Europa meer graan exporteert en de landen rond de Zwarte Zee zijn weggevallen als exporteurs, belandt de voorraad graan in Europa tegen het eind van het seizoen op een zeer laag niveau. Op het ogenblik wordt er vanuit Duitsland veel voertarwe aangeboden, als gevolg van de slechte oogst. Van Dijk verwacht dat over enkele maanden het besef dat de voorraden graan minimaal zijn, zal zorgen voor flink stijgende prijzen.

In 2007/2008 zorgde het hoge prijsniveau vroeg in het seizoen ervoor dat er een zelfrantsoenerend effect optrad. Dat gebeurt nu veel minder.

Probleem voor de mengvoerindustrie wordt ook dat er nauwelijks alternatieven zijn voor de granen. Dit in tegenstelling tot het seizoen 2007/2008. Toen werd er veel sorghum en mais toegepast als alternatief.

Deze alternatieven zijn er nu niet. Sorghumexporterende landen als Brazilië hebben het verbruikspatroon aangepast en daardoor is dit product veel minder beschikbaar. Mais is weliswaar voldoende beschikbaar, maar het gaat om genetisch gemanipuleerde soorten, die niet zo maar de EU in mogen. Tapioca zou een alternatief kunnen zijn, maar dit product is veel te duur.

Voor de eiwitgrondstoffen is soja bepalend. De oogst in de Verenigde Staten lijkt goed uit te pakken. Dat kan voor de eiwitprijs een gunstig effect hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jonge

  Nee die man die het roept heeft of zelf heel veel in voorraad, of zit ook in de handel.......of termijnhandel, en je moet die natuurlijk wel stimuleren om wat te verdienen. Dit is namelijk echt boerderij-typisch vaak eenzijdige verhalen opschrijven, of te goede trouw of ze snappen het zelf niet!

 • no-profile-image

  Bert

  Misschien tijd voor een zwarte lijst met mensen die zomaar iets roepen, en achteraf niks van klopt.

 • no-profile-image

  gert

  laat je niet gek maken,het loopt vaak anders !!

 • no-profile-image

  john

  in duitsland is voldoende voertarwe geoogst.. ik zie dan ook geen problemen in de tarwe voorziening van de dieren. De biggenexport naar duitsland trekt ook alweer rap aan. Kunstmest wordt duur en veel voertarwe. duitse akkerbouwers met een vleesvarkensstal zetten dit nu om in mest voor komend seizoen en vlees.

 • no-profile-image

  boertje

  He hoe zit dat hier ze roepen maar wat de tarwe is aan het zakken en de voerfabrieken die hier veel in de beurt zitten zijn de heus henerix fransen havens boeren bond deuren chv deze zeggen ook voer zat en hebben goed koop ingekocht voer kan op dit nivo blijven laat die akkerbouwers maar wachten het zakt wel let maar op werdeld wijt is er genoeg en waar te kort is kunnen ze het niet betalen

 • no-profile-image

  Trader

  Er is werelwijd genoeg geoogst om de prijsniveaus op die van eind vorig jaar te kunnen houden....

 • no-profile-image

  klopt

  Mee eens John, we praten elkaar allemaal alleen maar een hoge prijs aan op deze manier. En straks laten de mengvoerbedrijven weer betere winsten zien.

 • no-profile-image

  export

  voer prijs moet naar beneden, de voer boeren verdienen er nog genoeg aan.

 • no-profile-image

  boertje

  En laat je ransoen door rekenen wand die tarwe zetmeel is te deur allemaal afbestellen die handel zakt het wel.
  Hier zit een grote transporteur kan het gewoon niet bij houden dus veel spul

 • no-profile-image

  ForFarmers klant

  Tarwe gemalen in de silo is gezakt tot 20 euro per 100 kilo.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.