Home

Achtergrond

'Megastal-discussie gestuurd vanuit ORG-belang'

De weerstand tegen de bouw van zogenoemde megastallen is vooral gestuurd vanuit het belang van onroerendgoedbezitters.

Dat zegt Wyno Zwanenburg voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV). Zwanenburg sprak gisteren tijdens een debat in de Rode Hoed in Amsterdam.

Volgens de NVV-voorzitter is de weerstand tegen de bouw van nieuwe stallen in landbouwontwikkelingsgebieden vooral ingegeven vanuit het belang van onroerendgoedbezitters. Zij zijn in hun verzet gefaciliteerd door professionele organisaties die om andere redenen weerstand hebben tegen de uitbreiding van de veehouderij, stelt Zwanenburg.

De NVV-voorzitter begrijpt dat omwonenden eisen stellen aan de bouw van nieuwe stallen. “Maar ze kunnen geen nulrisico van ons verlangen. We praten hier over de natuur en die is bikkelhard - dat gaat over leven en dood. We kunnen geen volledige garantie geven. Dat kan de groenteboer niet, de fietsenmaker niet, wij niet. Dat kan niemand.”

Zwanenburg merkt op dat de tolerantie ten opzichte van de biologische sector vele malen groter is dan tegenover gangbare boeren. “Kort geleden was er een fors dioxineprobleem in de biologische pluimveehouderij. Dat is in de media praktisch niet opgepikt.” Volgens Zwanenburg komt dat omdat de biologische sector meer krediet krijgt. “Ik gun het ze”, zegt Zwanenburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.