Home

Achtergrond

'Meerderheid tegen roken kleine horeca'

Ongeveer 30 procent van de achterban van het kabinet in wording (inclusief PVV) steunt het plan om het roken in kleine horecazaken weer toe te staan.

Dat blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Van de VVD-stemmers is maar een kwart voor afschaffing, van de CDA-stemmers is dat 31 procent en van de PVV-stemmers 33 procent.

KWF noemt die uitkomst opvallend, omdat deze partijen in het regeerakkoord zeggen dat er juist geen behoefte is aan dat rookverbod. De organisatie maakt zich zorgen over de plannen over de versoepeling van de rookvrije horeca.

Ruim 40 procent van de ondervraagden die wel eens de kleine horeca bezoekt, geeft aan deze cafés minder vaak of nooit meer te bezoeken als daar weer gerookt mag worden.

In het regeerakkoord staat dat kleine cafés straks zelf mogen kiezen of zij rookvrij zijn of hun klanten wel laten roken. Dat moeten zij op hun deur bekendmaken, zodat bezoekers kunnen kiezen. Het gaat om kroegen met een bedrijfsruimte van maximaal 70 m2. Voor de grotere cafés blijft het huidige rookverbod gewoon van kracht.

Het roken wordt niet afhankelijk gemaakt van het al dan niet hebben van personeel in de cafés. Tot nu toe werden rechtszaken aangespannen door kleine kroegen zonder personeel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.