Home

Achtergrond 1587 x bekeken 5 reacties

Meer voederwaarde bij hoger hakselen

Een maisstoppel tot 45 centimeter bevat slechts 277 VEM.

De voederwaarde van snijmais gaat met sprongen vooruit bij hoger hakselen. Dat meldt dochteronderneming van Cehave Landbouwbelang, Agerland.

Het maisras Padrino op het proefbedrijf in Vredepeel is op drie verschillende niveaus gehakseld. De stoppellengten waren 15, 45 en 75 centimeter. Uit analyse blijkt dat maisstoppels tot 45 centimeter slechts 277 VEM per kilo drogestof bevatten. "De verschillen in voederwaarde en opbrengst zijn bij een stoppel van 45 centimeter ten opzichte van 15 centimeter het grootste, aldus Mark de Beer, ruwvoerspecialist bij Agerland.

Het grootste bezwaar tegen hoger hakselen is volgens de organisatie een lagere drogestofopbrengst. Per 10 centimeter stoppellengte zou de drogestofopbrengst met 2 procent dalen. Daar staat tegenover dat de voederwaarde per kilo drogestof stijgt. Een vergelijking op basis van de voederwaardeprijs wijst uit dat per 10 centimeter stoppel deze waarde met 1 procent afneemt. Omgerekend per hectare is dat 8 euro per 10 centimeter stoppel.

De voederwaarde van snijmais gaat met sprongen vooruit bij hoger hakselen. Het zetmeelgehalte stijgt van 342 gram bij 15 centimeter stoppel naar 443 gram per kilo drogestof bij 45 centimeter stoppel. Ook de verteerbaarheid verbetert.

Om het verlies in voederwaardeprijs te compenseren moet voor 30 centimeter hoger hakselen volgens Agerland minder dan 70 kilo melk extra worden geproduceerd. "Bezoekers van de Gras- en Maismanifestatie waren sceptisch om uitgerekend dit jaar snijmais hoger te hakselen", vertelt Jos Decker van Agerland. "Ik verwacht dat we met de verkregen resultaten veehouders aardig aan het denken kunnen zetten."

Volgens Agerland biedt hoger hakselen zowel voordelen voor loonwerkers als veehouders. Bij een stoppellengte van 45 centimeter in plaatst van 15 centimeter wordt 15 procent minder grond in de mais aangetroffen. De hakselaar van de loonwerker slijt minder snel en veehouders lopen minder risico op schimmels.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dieksie

  volgens mij is het altijd beter om hoger te hakselen ongeveer 40 cm. structuur uit mais halen is wil toch niet, beter een maiskuil met een hoog zetmeel en een kuil met een goede structuur werkt het allerbeste dan hoef je ook geen ccm of geplette mais bij te mengen wat allemaal weer extra werk en kosten geeft.
  en nu zie je ook dat die celwandverteerbaarheidscijver geen ruk uit maakt tussen de rassen hakselmoment en hakselhoogte bepaalt alles!!
  dus cehave goed onderzoek ga zo door!!

 • no-profile-image

  barend

  en dan weer buffers en structuur aankopen om rantsoen kloppend te krijgen. Weet cehave nog niet dat vem achterhaald is, het gaat niet om de hoogste vem maar om de beste penswerking dombo's.

 • no-profile-image

  boer

  inderdaad heeeeeel oud nieuws, natuurlijk weer van cehave

 • no-profile-image

  prutser

  Het is met maaien net zo, gaan ze eerst snot zitten maaien en vervolgens stro en graszaadhooi bij zitten mengen om het rantsoen nog een beetje goed te krijgen. Laat het gras lekker wat langer worden, heb je nog minder werk ook. Zal je 't onthouden?

 • no-profile-image

  joop

  sjong sjong sjong dat weet toch iedereen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.