Home

Achtergrond 196 x bekeken 2 reacties

Meer doen dan inval in kas

De Arbeidsinspectie blijft nodig om illegale arbeid in de glastuinbouw en daarbuiten aan te pakken.

Inspecteurs troffen bij één op de vier verdachte bedrijven in Zuidwest-Nederland illegale werknemers aan, ook bij gecertificeerde bedrijven. Dat is een ontstellend hoog percentage, al is het nog altijd lager dan 2005. De glastuinbouw leek het probleem van illegale arbeid terug te dringen, maar de economische crisis heeft de trend gekeerd. Saillant misschien: de inspectie komt met de cijfers op het moment dat binnen het kabinet gedacht wordt aan een inspectievakantie.

Voor de ondernemer moet het ook een moeilijke keuze zijn. In 2009 stonden bedrijven in de glastuinbouw financieel ernstig onder druk met zeer zware verliezen per vierkante meter. Met goedkope illegale werknemers is een snelle besparing bereikt. Veel bedrijven stonden op het randje, maar dat mag geen verzachtende omstandigheid zijn.

De discussie over illegale arbeid woekert daarmee voort. De maatregelen van de sector, inclusief certificaten zijn feitelijk tandeloos. De afzetorganisaties zeggen niets te kunnen doen, omdat niet duidelijk is om welke bedrijven het gaat. Daarom zijn nieuwe instrumenten nodig; het koppelen van gegevens van Arbeidsinspectie met certificeringsinstanties. Bedrijven zetten dan ook hun leveringsrecht op het spel.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Zou land en tuinbouw nog wel zonder >illegale< werknemers de concurentie aan kunnen met >goedkope< landen? Gezien de ervaringen in o.a. Amerika heb ik mijn twijfel. Ik zie meer in een prijs die de kosten onder normale omstandigheden dekt, dan een verbod op betaling onder CAO loon en het veroordelen van tuinders die trachten hun bedrijf en de export van de BV Nederland te redden via illegale arbeid.
  Wil de overheid dit probleem >echt< de wereld uit hebben dan zal ze of de markt en de prijzen moeten reguleren of genoegen nemen met een afbraak van de voedsel productie en daarmee samen hangende industrie en dienstverlening.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  35 jaar geleden werkte ik al in de kassen, waar toen al rassias plaats vonden onder turkse en marokaanse arbeiders,erg goed koop personeel.Nu heden tendagen worden deze mensen met busjes in DenHaag en omgeving opgeladen s,morgens vroeg om in de tuin bouw tegaan werken.Nederlanders voelen zich tegoed om in de kas tegaan werken, trekken liever een uitkering dat is toch veel gemakkelijker.Dus uit bannen is nog steeds een utopie.

Of registreer je om te kunnen reageren.