Home

Achtergrond

Massaal protest tegen Berlusconi

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Rome het ontslag van premier Silvio Berlusconi geëist. Vanuit heel Italië kwamen bussen vol betogers naar de bijeenkomst. Ook twee veerboten vanuit Sardinië brachten demonstranten naar het vasteland voor de protestbijeenkomst, die het motto 'Ontsla hem' heeft.

De betogers roepen ook op voor een wet die belangenverstrengeling verbiedt om zo een einde te maken aan het domineren van de nieuwskanalen door Berlusconi's mediabedrijven. Ze eisen ook een nieuwe kieswet en vervroegde verkiezingen.

Berlusconi overleefde eerder deze week een motie van wantrouwen. In juli stapten meer dan dertig parlementariërs uit de Kamerfractie van Berlusconi’s regeringspartij PDL. De dissidenten vormden op instigatie van Kamervoorzitter Gianfranco Fini de fractie FLI. Zij rebelleren sindsdien op principiële punten als legaliteit en moraliteit tegen de premier.

Het is de tweede No Berlusconi Day, die is georganiseerd door een handjevol webloggers. In december wisten ze bijna een half miljoen mensen op de been te brengen om tegen de premier te betogen. De bloggers presenteren zich als een apolitieke beweging, die echter breed gesteund wordt door links politiek Italië en de vakbonden. De groep heeft geen leider en noemt zich de Paarse Mensen, omdat die kleur aan geen enkele politieke partij herinnert en ludiek zou zijn.

Bij de betoging zaterdag werden veel communistische vlaggen meegedragen, evenals vlaggen van Italië van de Waarden (IdV), de partij van oud-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, die wereldberoemd werd toen hij begin jaren negentig met zijn onderzoek het corruptieschandaal Mani Pulite (Schone Handen) deed losbarsten. Di Pietro hield woendag in de Kamer een vlammend betoog tegen Berlusconi. Hij wordt door sommige Italianen als de ,,echte oppositieleider'' beschouwd.

Officieel is dat Pierluigi Bersani, de leider van de grootste oppositiepartij, de PD van ex-communisten en progressieve katholieken. Veel Italianen zijn niet gecharmeerd van de kleurloze Bersani en vinden hem geen geloofwaardig alternatief voor Berlusconi. Veel betogers droegen zaterdag tekeningen van Bersani met zich mee, waarop hij slapend in de Kamerbankjes is afgebeeld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.