Home

Achtergrond 360 x bekeken

Marge op WKK rond laagste niveau ooit

Het verschil tussen de kosten van het inbrengen van gas versus de opbrengst van stroom, bij WKK-bezitters, de sparkspread, beweegt zich rond het laagste niveau ooit: rond de 30 euro per mWh.

In 2008 lag de marge nog meer dan tweemaal zo hoog. Wel wordt een daling van de gasprijs voor het einde van het jaar voorzien. In Nederland wordt circa 6.500 hectare glas met WKK’s verwarmd. Nife Energieadvies verwacht dat de gasprijs de komende weken enkele centen zal dalen, aldus adviseur Erik Ammerlaan. ”In feite leent de situatie zich al langer voor een daling. De gasvoorraden zijn goed op orde. Noorwegen levert minder LNG (vloeibaar gas), maar het Midden-Oosten vangt dit op. Er is al weken geen echt tekort aan gas. Wellicht wordt het aanbod beperkt.”

Volgens Ammerlaan hebben telers vergeleken met voorgaande jaren nog altijd relatief weinig gas voor 2011 ingekocht. Er wordt wel veel meer op de spotmarkt ingekocht. Hierop is het aanbod groter dan normaal. De prijs ligt met 0,5 cent dichter bij de termijnmarktprijs dan normaal. Omdat de risico’s bij gaslevering op termijn groter zijn, ligt op de termijnmarktprijs een premie.

”Het lijkt erop dat telers speculeren op een daling in december. Vorig jaar bleek deze maand achteraf de beste maand voor het inkopen van gas te zijn. Voor de middellange termijn geldt: als de economie weer aantrekt, stijgt de elektriciteitsprijs – dus de inkomsten – mogelijk harder dan de gasprijs.” Marktanalist Jasper van de Berg van Powerhouse bevestigt dit beeld. Ze zien voorlopig de gasprijs alleen horizontaal bewegen.

Omdat Nederland een stroomleverend land dreigt te worden, zijn de oude rendementen mogelijk definitief verleden tijd, waarschuwt LTO Glaskracht. Uit cijfers van netbeheerder Tennet blijkt dit nog niet. Sinds zes maanden is Nederland netto-importeur van stroom. Nieuwe kolencentrales bij Rotterdam vergroten echter de productie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.