Home

Achtergrond 1 reactie

Maatregelen tegen ESBL ontoereikend

De aanwezigheid van de bacterie ESBL in kip baart velen zorgen. Dat signaleert Bart Combée. De VWA moet volgens hem nu haar bestaansrecht waarmaken.

De Consumentenbond roept de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (VWA) op het roer in handen te nemen in de juiste communicatie over de risico’s van het eten van kip. De VWA is als toezichthouder de aangewezen instantie die consumenten moet voorlichten over de eventuele gezondheidsrisico’s hiervan. Er is momenteel grote onrust en onduidelijkheid onder consumenten en bedrijven.

Steeds meer kippenvlees in supermarkten is besmet met ESBL-bacteriën en vrijdag 24 september werd bovendien bekend dat er in Nederland tenminste één sterfgeval aan die ESBL-bacterie te wijten is.

De VWA, opgericht naar aanleiding van de grote voedselschandalen in de jaren 90 zoals dioxinekippen en de BSE-crisis, moet nu zijn bestaansrecht als consumentenbeschermer waarmaken. Het is voor consumenten niet duidelijk waar zij terecht kunnen met hun vragen over ESBL.

De Consumentenbond zal de komende tijd blijven aandringen op een adequate aanpak van de problematiek en een duidelijk mandaat van de VWA door de minister van Volksgezondheid.

De bond heeft eerder meerdere malen aangedrongen op een adequate aanpak zodat besmetting met gevaarlijke ESBL-bacteriën zo spoedig mogelijk wordt teruggedrongen.

De aangekondigde maatregelen van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn vrijblijvend en ontoereikend. Bovendien vindt de Consumentenbond dat niet LNV maar de minister van Volksgezondheid hiervoor verantwoordelijk is.

Bart Combée is directeur van de Consumentenbond

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Wel, de vlees producenten(vakbonden) willen niet voorlichten, de sector als slachters zelf wil niet voorlichten. Het ergste is de CBL wil niet voorlichten. Allemaal zeggen ze de consument weet toch dat kip eten gevaarlijk is? De consument moeten regels volgen om risico te verminderen zodat het minder egvarrlijk is. De omgekeerde wereld.... Tja, iedereen weet het behalve de consument....... De hele keten van producent tot verwerker tot supermarkt denkt alleen aan zich zelf, produceert alleen voor zich zelf, en misbruikt de consument door leugens. Terwijl het enigste wat ze moeten doen is, veilig en hoog kwalitatief voedsel produceren VOOR de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.