Home

Achtergrond 214 x bekeken 6 reacties

Leden kritisch op plan van FrieslandCampina

De wijze waarop het bestuur van coöperatie FrieslandCampina omgaat met reacties van leden op de nieuwste voorstellen voor met name de kwantumtoeslag ontmoet veel kritiek.

Dit blijkt uit reacties van leden op het internet – ook op het eigen ledennetwerk van de coöperatie en uit gesprekken met leden. Een woordvoerder van FrieslandCampina meent dat het met de kritiek wel meevalt en dat de ledenbijeenkomsten goed verlopen. Het wezenlijkste punt van kritiek van veel leden is dat ze weliswaar gebruik kunnen maken van hun initiatiefrecht om discussies aan te zwengelen. Dan moeten ze minimaal honderd handtekeningen van mede-leden hebben om zo’n zaak aan de orde te stellen, maar dan ze daarna nagenoeg zijn uitgespeeld.

Het lukt leden naar eigen zeggen niet of nauwelijks om werkelijk met het bestuur in gesprek te gaan. Dat is om diverse redenen. Het lukt in de praktijk vrijwel niet om discussies, die in het eigen district worden aangezwengeld, uit dat ene district te tillen en elders aan de orde te stellen.

Volgens de woordvoerder van FrieslandCampina gebeurt dat nu in een aantal gevallen wel, maar hij erkent dat de leden uit het ene district dan via onderlinge contacten zelf hun steun elders moeten organiseren. Leden uit één district mogen hun zaak niet in een ander district zelf ter discussie voorleggen, zoals het bestuur wel mag. In de praktijk blijven tegenvoorstellen aan die van het bestuur daarom vaak verdeeld.

Momenteel lijken er drie of vier tegenvoorstellen van diverse leden en groepen te liggen tegen het onlangs gedane bestuursvoorstel over de kwantumtoeslagen. Op punten verschillen die onderling. Volgens FrieslandCampina zal het bestuur daar zaken van meenemen bij de vorming van het definitieve voorstel aan de ledenraad in december. Mits natuurlijk voldoende steun bestaat voor die ledenvoorstellen. Uiteindelijk zal dan de ledenraad het laatste woord hebben over de bestuursplannen. De ledenraadsvergadering is gepland in december.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eerlijk

  Jou kwantumtoeslag is zeker hoog genoeg willem??

 • no-profile-image

  willem

  Eeerlijk, Ik krijg haast geen quantumtoeslag, en ik klaag ook niet, maar bezoek wel de ledenvergaderingen.

 • no-profile-image

  boer

  Dat zie ik anders fryslan, winst komt vooral omdat rfc de melkprijs bepaald door te denken wat de omgeving gaat doen. Een grote organisatie als rfc moet ballen tonen en zelf een toonaangevende melkprijs neerzetten. In de huidige systematiek wordt de winst te hoog. Belasting betalen doe ik als lid liever zelf. Van de prestatie toeslag komt teveel in de dode hand. Nu 60 % straks 50 %. Dit komt dan wel ten goede van het EV van rfc, maar in mijn ogen is die nu hoog genoeg om een stuk minder in de dode hand te reserveren

 • no-profile-image

  Boer

  Waarom allemaal kritiek op RFC dat ze alles fout doen. Mijns inziens verdienen ze een dikke pluim. De winst is zo hoog omdat ze supergoed draaien vergeleken met de andere fabrieken en in het verleden goede investeringen hebben gedaan in oa zuidoost azie. Daarnaast zorgt veel eigen vermogen voor een goede solvabiliteit en lagere rente bij de bank.
  Ook ik wil graag een hogere melkprijs maar laten we oppassen dat we niet de goede vermogenspositie van de fabriek aantasten en straks daarvan de kostprijs moeten betalen. In slechte tijden kunnen we deze reserves misschien nog hard nodig hebben!!

 • no-profile-image

  willem

  De leden hebben ruim voldoende zeggenschap tijdens de regio ledenvergaderingen, maar de hardste schreeuwers komen dan niet opdagen, dus dan ook geen commentaar.

 • no-profile-image

  J

  Het is goed te lezen dat de arrogantie van de organisatie van RFC nu eens aan de orde komt. Het voorstel tot prijssystematiekaanpassing waar de ledenraad in december over moet beslissen, leidt de komende 3 jaar tot welgeteld 0,44 % meer melkgeld!! Voor een gemiddeld bedrijf is dat ongeveer 600-700 euro. Maar wat doen de ledenraadsleden om de mening van hun achterban uberhaupt te peilen? Ik heb nog nooit gehoord of gezien dat ze hun licht opsteken bij collega's. Maar de hele cultuur van de 'cooperatie' is er een van manipuleren en censureren, om van transparantie nog maar niet te spreken. Máár zo lang als we het met z'n allen laten gebeuren, zijn we er ook met z'n allen schuldig aan!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.