Home

Achtergrond

Lang niet alle theeglazen hittebestendig

Er zijn nog altijd thee- en koffieglazen op de markt die onvoldoende hittebestendig zijn, blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA).

Het gaat dan om glazen van niet gehard glas. Ruim een op de vijf van dit soort glazen die de toezichthouder onderwierp aan een test, viel door de mand, zowel merkproducten als merkloze glazen. De nVWA maakte dit donderdag bekend.

De situatie is wel verbeterd ten opzichte van 2004. Toen doorstond 43 procent van de onderzochte bekers van niet gehard glas de hittebestendigheidsproef niet.

De autoriteit schrijft dit toe aan de controles waarmee zij destijds begon. Aanleiding was een kind dat tweedegraadsbrandwonden opliep toen een theeglas met heet water spontaan barstte. De door de nVWA onderzochte glazen die wel zijn gemaakt van gehard glas, kwamen goed uit de test. Deze glazen zijn bij aankoop te herkennen als op sticker of verpakking 'hittebestendig', 'tempered' of 'heatresistant' te lezen staat.

Consumenten die het zekere voor het onzekere willen nemen, doen er goed aan om hete vloeistof alleen in te schenken wanneer het glas op bijvoorbeeld een dienblad staat. De nVWA zet de controles voort. Monsters worden vooral genomen bij winkels die eerder overtredingen begingen. Partijen glazen die niet aan de eisen voldoen, mogen niet meer worden verkocht. De leverancier krijgt een boete.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.