Home

Achtergrond

Lagere winst en omzet pootgoedhandelshuis HZPC

HZPC heeft afgelopen boekjaar een netto resultaat geboekt van 3,6 miljoen euro. In boekjaar 2008/2009 hield het pootgoedhandelshuis nog 4,8 miljoen euro over.

De omzet is met 7 procent gedaald van 227 miljoen euro naar 211 miljoen euro.
Boekjaar 2009/2010 was lastig voor HZPC, zegt financieel manager Jan Hoogenboom. “De recordhoge kilogramopbrengst per hectare in Nederland zorgde voor een overaanbod van pootaardappelen. De afzet in de EU viel tegen. Dat kwam doordat het lang slecht weer was in Zuid-Europa tijdens het pootseizoen. De afzet in de EU is ook gedrukt doordat de prijzen voor consumptieaardappelen laag waren. Verder reed de economische crisis de afzet in de wielen.”

De vraag naar pootaardappelen in landen buiten de EU was beter dan vorig boekjaar. De totale Nederlandse export naar Noord-Afrika en Azië steeg van 208.600 naar 283.500 ton. Hoogenboom: “Maar al met al was het percentage dat we als pootgoed hebben verkocht lager dan normaal.”

Van de winst van 3,6 miljoen is 2,2 miljoen euro gerealiseerd door de deelnemingen van HZPC. Hoogenboom: “We krijgen steeds meer inkomsten uit licenties van onze rassen. De marge groeit die HZPC maakt op pootaardappelen geteeld buiten Nederland en vooral buiten Europa. Het beleid om onze rassen wereldwijd in licentie aan te bieden, maakt het resultaat van HZPC minder kwetsbaar.”

HZPC keert 65 procent van het netto-resultaat uit aan de certificaathouders. Dat is vergelijkbaar met andere jaren. Daardoor komt het dividend over 2009/2010 op 3 euro per certificaat van aandeel. Over boekjaar 2008/2009 is 4 euro dividend betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.