Home

Achtergrond 178 x bekeken

Laatste manuscript Couperus naar Deventer

Het laatste manuscript van de beroemde schrijver Louis Couperus (1863-1923) is nu te zien voor het publiek.

Het bijzondere handschrift 'Elyata, een sproke van de Historie' uit 1915 is geschonken aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer, de oudste stadsbibliotheek van Nederland.

Het manuscript was in particulier bezit en is verworven door de Vereniging van Vrienden van de bibliotheek. Het zal deel uitmaken van de Couperuscollectie en wordt ook digitaal toegankelijk gemaakt, aldus Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer vrijdag.

Het manuscript van Elyata bestaat uit zestien handgeschreven vellen papier. Het betreft een legende over het tragisch lot van de koningin der Gothen (een oud Germaans volk) en verscheen in de periode mei-juli 1915 als feuilleton in dagblad Het Vaderland.

Couperus, een van de grootste schrijvers die Nederland voortbracht, had grote moeite het verhaal te voltooien. ,,Ik heb niets geen werklust'', schreef hij. ,,De legende van Elyata blijft liggen als de Schoone Slaapster... Misschien geen honderd jaar, maar toch.'' Na een zware periode van ziekte nam Couperus toch de pen weer ter hand en voltooide hij het verhaal.

Het manuscript is sinds vrijdag te zien bij de expositie Tien Eeuwen Topstukken: de rijkdom van Deventer boekenstad in het Historisch Museum Deventer. Op de tentoonstelling is een groot aantal bijzondere werken uit de stadsbibliotheek te zien, waaronder middeleeuwse manuscripten, zeldzame boeken uit de beginperiode van de boekdrukkunst, oude atlassen en botanische werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.