Home

Achtergrond 231 x bekeken

Laatste kans op verdrag biodiversiteit

Een verdrag ligt voor het grijpen, maar of het lukt om voor het einde van de top over biodiversiteit in het Japanse Nagoya tot bindende afspraken te komen, blijft afwachten.

Vandaag is de laatste dag waarop de afgevaardigden uit meer dan 190 landen het eens kunnen worden over maatregelen om het verlies aan soortenrijkdom in de wereld tegen te gaan.

Donderdag overdag leek het er nog op dat een akkoord mogelijk was, maar 's avonds liepen de onderhandelingen toch weer vast. In de laatste uren wordt in de conferentiezaal hard gewerkt om alsnog tot een tekst te komen waar iedereen het mee eens is. De afgevaardigden willen het over twintig punten eens worden en hebben daar nog tot middernacht lokale tijd voor (het is in Japan zeven uur later dan bij ons).

Vooral het zogeheten ABS-protocol leidt tot gesteggel. Dit protocol moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de winst die gemaakt wordt op producten uit bijvoorbeeld het regenwoud. Nu gaan de winsten veelal naar westerse bedrijven. Brazilië wil geen enkele afspraak maken over biodiversiteit, zolang het ABS-protocol niet rond is. Deze opkomende economie loopt veel inkomsten mis door de huidige regels en moet tegelijkertijd veel kosten maken om het Amazonewoud te beschermen.

De starre houding van de opkomende economieën leidt er volgens waarnemers toe dat het alles of niks wordt in Nagoya. Een verdrag met alleen de punten waar de landen het al over eens zijn, lijkt niet meer tot de mogelijkheden te behoren. Tot nog toe is er op de meeste van de twintig agendapunten overeenstemming bereikt. Analisten stellen hoopvol te zijn over de al gemaakte afspraken en noemen het strategisch plan een goede basis voor de bescherming van de biodiversiteit.

Waarnemers vrezen tegelijkertijd een tweede Kopenhagen. In de Deense hoofdstad mislukten eind vorig jaar de onderhandelingen over het klimaat, mede door de impasse tussen rijke en arme landen. Daardoor zijn er geen wereldwijde afspraken gemaakt over het tegengaan van het opwarmen van de aarde. Dat onderwerp staat eind dit jaar in het Mexicaanse Cancún op de agenda, maar de verwachting is dat ook daar geen bindende afspraken zullen ontstaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.