Home

Achtergrond

'Laat stotteraars rustig uitpraten'

Schaatser Erben Wennemars, zanger Frans Bauer, acteur Jan Decleir en zangeres Miss Montreal. Allemaal stotteren ze of hebben ze gestotterd.

Volgens de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) hebben ongeveer 175.000 Nederlanders last van het niet-vloeiende praten. Vrijdag is het Wereld Stotterdag. Het thema voor de viering is: Val mensen die stotteren niet in de rede, maar laat ze rustig uitpraten, ook al duurt dat even.

Volgens stottertherapeut Yvonne Driessen, verbonden aan de NFS, willen mensen de stotteraar vaak te hulp schieten. "Maar daardoor geef je die persoon de boodschap mee dat je het gesprek te lang vindt duren. Je hebt dus niet het geduld om naar de persoon te luisteren.''

Beter is het volgens haar om, bijvoorbeeld, als de persoon zijn zin af heeft, te zeggen: Nou, dat was een lastige, hè. "Je toont dan begrip. Stel dat je net zou doen alsof er niets aan de hand is. Dat kan ook weer spanning opleveren.''

Mensen die stotteren, kunnen heel wat narigheid tegenkomen in het dagelijkse leven. "Stel dat je telefonisch een pizza moet bestellen. Het komt voor dat de pizzaverkoper de hoorn op de haak gooit omdat hij het te lang vindt duren. Onze maatschappij is ingesteld op snel, snel, snel. Lang niet iedereen kan dat geduld opbrengen.''

Bij veel mensen gaat stotteren op den duur over, of wordt het minder, al dan niet na therapie. Stotteren komt in veel gevallen omdat er een probleem is bij de aansturing van de praatspieren. De aandoening kan erfelijk zijn. Jongens hebben het vaker dan meisjes; waarom is niet bekend.

Stotteren heeft niet zozeer met angst te maken, zegt Driessen. "Alhoewel angst het gevolg kan zijn van stotteren. Als iemand weet dat hij bijvoorbeeld in het openbaar moet gaan spreken, kan de angst ervoor zorgen dat de persoon alleen maar meer gaat stotteren.'' Therapie en oefeningen kunnen die persoon helpen over die angst heen te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.