Home

Achtergrond 18 reacties

LTO stelt Polenconstructie ter discussie

LTO wil af van misstanden bij het uitbesteden van oogst aan buitenlandse bedrijven.

De sector kan zonder deze zogenoemde Polenconstructie, omdat er vraagtekens zijn omtrent de lage kosten bij legale toepassing. Bovendien wordt het gezien als voedingsbodem voor misstanden en uitbuiting van personeel.

Dat zegt Frank de Wijs, beleidsmedewerker bij ZLTO en belast met arbeidsrecht. ”Wij voeren nu binnen LTO de discussie of je dat wel moet willen. Het internationaal organiseren van arbeid is legaal, de arbeidsinspectie zegt dat ook, maar dan moet je je wel aan de regels houden. In de praktijk blijkt echter dat in situaties met lage prijzen zaken niet worden nageleefd en dan ontstaan er mistige toestanden.”
Dat levert de sector te veel schade op. ”We geven miljoenen uit aan de campagne It’s alive om mensen te laten werken in de tuinbouw. Ik denk dat we de discussie moeten voeren of we dat nog willen om dat risico te blijven lopen.”
Het standpunt van LTO is in beweging. ”Tot nog toe hebben we ons bezig gehouden met wat juridisch mogelijk is en wat onmogelijk. Dat traject van juridische scherpslijperij heeft beperkingen.” De Wijs spreekt over een dilemma. ”Iets is juridisch toegestaan, maar de vraag is of het een kostenvoordeel oplevert, het kan met alle regels voor arbeid en huisvesting zelfs duurder zijn. We willen een gelijk speelveld voor alle ondernemers.”
Wim Baltussen, onderhandelaar van FNV Bondgenoten, noemt het signaal van LTO bemoedigend. Baltussen bemerkte in eerdere contacten met LTO al dat de organisatie niet blij was met de Polenconstructie. ”De belangrijke vraag is wat de vervolgstappen zijn van LTO. Ga je een zwarte lijst maken van bedrijven? Dat kan heel makkelijk door een keurmerk in te stellen voor goed werkgeverschap.”
Vrijdag kreeg FNV Bondgenoten van LTO een uitnodiging om te praten over zo’n keurmerk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A Hamstra

  L.T.O heeft geen recht van spreken. Heeft geen leden maar Slaven.
  Het is een Multinational die maakt en breekt.
  Weer regelgeving er bij om de Concurrent
  van de MULTINATIONAL Z.L.T.O. kapot te maken.

 • no-profile-image

  exact

  Er hoeft niks ter discussie gesteld te worden als we in één EU, met één markt, ook één lijn trekken qua wetgeving en beloning. Dan zijn we direct af van dit gezever. Bovendien, dan pas kunnen we spreken van eerlijke concurrentie op een gemeenschappelijke vrije markt. Ik zou niet weten wat er mis is met de Polenconstructie. Polen is een EU-land, met op brede schaal aanvaarde regels. Wat is er mis met een constructie waarbij een Pools bedrijf, met Poolse mensen, volgens Pools beloningssysteem betaald wordt? Alleen het feit dat die arbeid in NL geleverd wordt? De NL tuinbouw moet wel degelijk concurreren met de tuinbouw uit Polen en betaald in feite uit eigen zak de ongelijkheid in kosten bij, want qua marktwerking spreken we wel gewoon over één Europa. Dit is onvervalst concurrentienadeel waar de tuinbouw aan kapot gaat. Werken mensen van bijv. Ballast Nedam in Quatar ook volgens de plaatselijk geldende wet aangaande salaris en werktijden en -omstandigheden?

 • no-profile-image

  Jan Tulp

  Keihard aanpakken dit soort constructies.Dit is zeer concurrentie vervalsend. Een van de eisen is dat de ondernemer geen bemoeienis met de oogst heeft. Geloof u het zelf...??? Goed uitzoeken en met terug werkende kracht alsnog ontdoken gelden terug vorderen. Ik, als wat kleinere teler, ben de dupe van dit soort praktijken.

 • no-profile-image

  aspergeteler

  je zit als ondernemer in spagaat,enerzijds dalen de opbrengstprijzen anderzijds stijgen de kosten,het liefst zou ik met nederlanders werken alleen het eerste wat ze vragen is of het zwart kan anders moeten ze inleveren op de uitkering en zitten ze voorniets te werken,als dit systeem aangepast zou worden en hun mogen het extraatje behouden hebben wij niet al die buitenlanders nodig die hun verdiende geld ook nog eens hier niet uitgeven .

 • no-profile-image

  prof

  Juist Evan, mijn kinderen leren een vak en vervolgens komen de Polen hetzelfde werk voor veel minder doen. Dan zeg ik als PROF zo helpen wij als ondernemers ons Nederland naar de knoppen. Straks , dus over enkele jaren kan er geen mens meer veilig over de straat. Denk daar maar eens goed over na stelletje geldwolven met je KENGETALLEN.

 • no-profile-image

  exact

  PROF, zonder Polenconstructie bestaat er ook wel overlast van Oost-Europese bendes, hoor. Dat is op zich een heel andere discussie waar oplossingen voor moeten komen. Vraagje: zijn de tuinders nu de geldwolven en over welke kengetallen heb je het? Het probleem is volgens mij gewoon dat er gezocht wordt naar een manier om te blijven kunnen overleven als bedrijf. Daarbij wordt de rand van de wetgeving opgezocht. Ook het probleem dat aspergeteler beschrijft is dagelijkse praktijk waar we mee te maken hebben. De mentaliteit is niet meer dat we vinden dat we moeten werken waar mogelijk om de kost te verdienen; voor inderdaad een paar cent meer dan de uitkering komt men de deur niet meer uit. Mede daardoor dat er nogal wat Polen rondstruinen. Maar daar ging het eigenlijk niet over, het artikel handelt over de Polenconstructie die al dan niet legaal is.

 • no-profile-image

  jo

  Als mensen met een constructie werken wil niet zeggen dat de arbeiders minder netto loon krijgen. in landen als polen liggen de sociale premies lager en mag men meer met onbelaste vergoedingen werken.

 • no-profile-image

  prof

  Laat de Polen het werk doen en laat de Nederlanders op de bank liggen. Dat is hier dus de stelling. Laat me niet lachen. Waar is ons Heimaatsgevoel? Waarom tellen alleen Kengetallen. En, hoezo goedkope krachten? Die Polen krijgen geld dat naar Polen verdwijnt en de Hollanders op de bank een uitkering. Lekker goedkoop toch. Hier kunnen we best wat overlast voor hebben.

 • no-profile-image

  Evan

  Je denkt toch zeker niet dat ik mijn kinderen adviseer om naar een AOC te gaan? Elke baan wordt zomaar overgenomen door een zogenaamde goedkopere werknemer van elders. Deze sector graaft op deze manier zijn eigen graf.

 • no-profile-image

  Koos

  Ik begrijp Jan wel.Om deze dubieuze constructies op te kunnen zetten heb je kennis van buiten nodig.Kleinere telers hebben die niet en zijn niet instaat om dat in te kopen. Verder is het aan iedere ondernemer de keus:bevalt dit land je niet dan ga je naar elders....

 • no-profile-image

  johan

  Een beetje Pool neemt niet overal genoegen meer mee. Maar als er in korte tijd goed verdiend kan worden is hij bereid in te leveren op luxe. Neem als voorbeeld de situatie in Polen zelf, bij de aanleg van de Autostrada's wonen de Polen die van ver wonen komen in minisucle kleine caravans. En in de slachterijen beginnen ze te werken als de varkens binnenkomen en stoppen pas als het laatste varken geslacht is. De ene dag is dat na 8 uur maar het kan ook best zijn dat ze pas na 12 uur stoppen.

 • no-profile-image

  exact

  Nee hoor, Koos, we hebben een mooi land, maar enige hypocrisie mag toch wel aan de kaak gesteld worden?

 • no-profile-image

  exact

  Keihard toestaan, Jan. Waarom mogen Polen in hun land wel relatief goedkoop werken t.b.v. dezelfde markt als waar Nederlanders voor moeten werken? Geen consument die het belangrijk vindt of een asperge of peer uit NL komt, dan wel uit Polen of zo. Dus het interesseert hoegenaamd niemand wat het aandeel arbeidskosten in het product is. Dus moet dus binnen Europa met een soort Polenconstructie geregeld kunnen worden of er moet een gelijktrekking van lonen plaatsvinden. Anders betaalt - ik herhaal het nog maar eens - de NL boer de rekening van het verschil in loon uit eigen zak en moet toch zien te concurreren met andere EU-landen. Dat is pas concurrentievervalsend.

 • no-profile-image

  Rode Toammat

  Deze constructie is technisch gezien misschien wel correct. De praktijk leert dat er aan de voorwaarden voor deze constructies niet voldaan wordt.Het is echter moeilijk te bewijzen.DAT feit zet er bepaalde telers aan om het dan juist wel te doen. Dat dit over de rug van andere telers gaat maakt het niets uit....en de bank ook niet.......

 • no-profile-image

  Contributie betaler

  Vooral die teler die van deze constructies gebruik maken hebben schijt aan de LTO..... ha ha ik moet erg echt om lachen.

 • no-profile-image

  Leen

  LTO dient zich achter zijn leden te scharen. Sociale zaken dient de misstanden te bestrijden. Als LTO daar anders over denkt zou een ieder zijn lidmaatschap eens moeten heroverwegen. (Als ze nog leden hebben tenminste)

 • no-profile-image

  exact

  En prof (?), volgens mij snap je het niet helemaal. Het ging om de Polenconstructie. Daarbij krijgen de Poolse mensen van een Pools bedrijf een Pools loon, wat aanzienlijk lager ligt dan een Nederlands loon voor dergelijk werk. Ze verrichten de arbeid in Nederland. Het voordeel ligt dan in Nederland. Met 4 van de 5 Nederlandse werklozen die ik op mijn bedrijf in dienst genomen heb is de arbeidsprestatie en -instelling zodanig belabberd dat ik liever heb dat dit soort volk door ons allen met een uitkering buiten het arbeidsproces wordt gelaten. Een goed arbeidsetos is ver te zoeken bij dergelijke lui. Doe dan maar het werk met buitenlandse mensen, die snappen nog waar het om gaat, zelfs zonder dat we elkaars taal spreken. Veel mensen bij ons zijn de weg een beetje kwijt, zien uitkering als een recht, waar je vervolgens geen donder voor hoeft terug te doen. Ik hoef ze niet meer, ik heb meer dan 15 jaar mijn best gedaan.

 • no-profile-image

  exact

  Gek dat er gerept wordt in termen van over de rug van andere telers in NL. Waar een Europese of wereldmarkt is produceert bijv. Polen goedkoper over de rug van Nederland. De consument maalt er niet om dat in het buitenland beloning en bescherming van werknemers minder goed geregeld is. Wij mogen ons best doen om proberen te overleven en we moeten ons aan de regels houden, maar voor de waarde van het eindproduct kijkt geen consument er naar om. Als het maar goedkoop is.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.