Home

Achtergrond 294 x bekeken

LTO stelt Polenconstructie ter discussie

LTO wil af van misstanden bij het uitbesteden van oogst aan buitenlandse bedrijven.

De sector kan zonder deze zogenoemde Polenconstructie, omdat er vraagtekens zijn omtrent de lage kosten bij legale toepassing. Bovendien wordt het gezien als voedingsbodem voor misstanden en uitbuiting van personeel.Dat zegt Frank de Wijs, beleidsmedewerker bij ZLTO en belast met arbeidsrecht. ”Wij voeren nu binnen LTO de discussie of je dat wel moet willen. Het internationaal organiseren van arbeid is legaal, de arbeidsinspectie zegt dat ook, maar dan moet je je wel aan de regels houden. In de praktijk blijkt echter dat in situaties met lage prijzen zaken niet worden nageleefd en dan ontstaan er mistige toestanden.”

Dat levert de sector te veel schade op. ”We geven miljoenen uit aan de campagne It’s alive om mensen te laten werken in de tuinbouw. Ik denk dat we de discussie moeten voeren of we dat nog willen om dat risico te blijven lopen.” Het standpunt van LTO is in beweging. ”Tot nog toe hebben we ons bezig gehouden met wat juridisch mogelijk is en wat onmogelijk. Dat traject van juridische scherpslijperij heeft beperkingen.” De Wijs spreekt over een dilemma. ”Iets is juridisch toegestaan, maar de vraag is of het een kostenvoordeel oplevert, het kan met alle regels voor arbeid en huisvesting zelfs duurder zijn. We willen een gelijk speelveld voor alle ondernemers.”Wim Baltussen, onderhandelaar van FNV Bondgenoten, noemt het signaal van LTO bemoedigend. Baltussen bemerkte in eerdere contacten met LTO al dat de organisatie niet blij was met de Polenconstructie. ”De belangrijke vraag is wat de vervolgstappen zijn van LTO. Ga je een zwarte lijst maken van bedrijven? Dat kan heel makkelijk door een keurmerk in te stellen voor goed werkgeverschap.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.