Home

Achtergrond 332 x bekeken

LTO: meer aandacht voor brandpreventie veehouderij

De veehouderij moet meer aandacht hebben voor brandpreventie. Dat vindt LTO Nederland naar aanleiding van een onderzoek naar branden in de veehouderij, uitgevoerd door Hogeschool Van Hall Larenstein.

”Veehouders, ontwerpers en stallenbouwers doen er verstandig aan meer brandwerend materiaal te gebruiken bij de bouw van stallen. Ook kunnen stallen anders ingedeeld worden”, vindt LTO.

”Met preventieve maatregelen kan nog veel worden gedaan om branden in veestallen te voorkomen”, zegt LTO.

Voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland vindt niet dat er extra regels moeten komen. ”De huidige regelgeving is streng genoeg. Bij het aanvragen van een bouwvergunning is volop aandacht voor brandpreventie. Extra regelgeving leiden alleen tot extra kosten.

Bij 43 procent van de branden is de oorzaak onbekend. Bij de gevallen waar de oorzaak wel bekend is vormen kortsluiting, gebruik van elektrisch gereedschap en oververhitting van apparaten de belangrijkste oorzaak. Hier moet een boer meer op gewezen worden.”

Uit het onderzoek blijkt dat er de laatste vijf jaar 410 branden bij rundveestallen, 242 branden bij varkensstallen en 111 branden bij pluimveestallen plaatsvonden. Bij 151 branden kwamen 25.000 varkens en runderen en 712.000 stuks pluimvee om. Het aantal branden is de laatste vijf jaar in de intensieve veehouderij in beperkte mate gestegen. In de rundveehouderij was de stijging groter. Dit komt volgens de onderzoekers door de schaalvergroting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.