Home

Achtergrond 361 x bekeken

LTO Glaskracht: veiligheid onderschat risico

De veiligheid op bedrijven is een onderschat risico.

Naarmate kassen hoger en groter worden, moet veiligheidsbeleid mee groeien. Dat zei Dick Hylkema van belangenorganisatie LTO Noord Glaskracht tijdens een discussiebijeenkomst op de vakbeurs Horti Fair.

Hylkema wil in samenwerking met andere brancheorganisaties zoals die voor toeleveranciers, de Avag, een campagne opzetten. Volgens Hylkema is er behoefte aan een centraal veiligheidsloket waar tuinders hun bestaande bedrijf of kassenplan kunnen voorleggen.

Willem Snoekers van verzekeringsmaatschappij Interpolis is met name de elektra een groeiend probleem bij bedrijven die de laatste jaren bezig zijn geweest met financieel overleven. "We komen bedrijven tegen die 20 of 30 jaar oud zijn, en waar water en elektra dicht bij elkaar staan. Aan de buitenkant lijkt de elektra dan in orde, maar in werkelijkheid treedt slijtage op die kan leiden tot kortsluiting en uiteindelijk brand."

Harm Maters van Avag is het gebrek aan reparatiecapaciteit een onderschat bijkomend probleem. "Wanneer door stormschade glas kapot gaat, kan dit helemaal niet zo snel worden gerepareerd. De laatste jaren is de reparatiecapaciteit gedecimeerd, en ik heb het gevoel dat deze informatie nog onvoldoende mee wordt genomen in de risicoanalyse. Het is niet eenvoudigweg een som van kosten van preventie versus koste van herstel. Door de vertraging die bij reparatie kan optreden kan de rekening veel hoger uitvallen dan verwacht. Wij pleiten dan ook voor toepassing van gehard glas. Het is altijd een buurman die getroffen wordt, maar zelf ben je ook een buurman."

Of registreer je om te kunnen reageren.