Home

Achtergrond 989 x bekeken

Kwart eeuw ervaring met bollen

Bloemkweker en bollenteler Theo Theunissen uit het Gelderse Heumen is gisteren begonnen met de oogst van 75 hectare gladiolen- en leliebollen.

Bloemkweker en bollenteler Theo Theunissen uit het Gelderse Heumen is gisteren begonnen met de oogst van 75 hectare gladiolen- en leliebollen. Theunissen verwacht zo’n 80 miljoen bollen te oogsten – ongeveer 20 procent minder dan in normale jaren. Het koude voorjaar en de natte septembermaand hebben de oogst danig beïnvloed. De leliebollen worden na de oogst gespoeld, gedroogd, gepeld, gesorteerd en verpakt. Daarna gaan de bollen de gehele wereld over. De gladiolen gebruikt Theunissen zelf. Hij levert elk jaar gladiolen voor de Nijmeegse vierdaagse. Theunissen zit dit jaar 25 jaar in het vak. Foto Vidiphoto

Zorgboer en hazelnotenteler Jan Frenken in het Limburgse Grathem is tevreden over de hazelnotenoogst van dit jaar. Hij schat dit jaar 3.000 kilo te oogsten van de 7 hectare bomen die hij heeft. ”Dat is een normale oogst”, zegt hij. Na de oogst sorteert hij de noten. De grote noten worden vers verkocht aan de consument. De kleine noten worden gekraakt en verwerkt tot biologische hazelnootpasta. Frenken begon twintig jaar geleden met de teelt van hazelnoten. Naast de hazelnoten, heeft hij nog 6 hectare blauwe bessen. Foto Twan Wiermans

Met behulp van groot materieel heeft loonbedrijf Brak in het Friese Aldeboarn een maisperceel op zachte veengrond geoogst. Een dag eerder kwamen de trekkers met wagens twaalf keer vast te zitten. Daarom besloot Anthony Brak twee rumpsdumpers en een rups-trekker met maishakselaar op het front in te zetten. Een kraan schepte de mais vervolgens in de wagens. Foto Alex de Haan

Een loonbedrijf oogst de bruine bonen van akkerbouwer Urbain Dhuyvetter in Biervliet in Zeeuws-Vlaanderen. Het perceel van 6,7 hectare is in een dag geoogst, zegt Dhuyvetter. ”De bonen worden eerst uitgeploegd en geharkt, waarna de combine de bonen opraapt. De bonen hadden een normaal groeiseizoen. Maar de oogst is erg laat. Normaal zijn bruine bonen rond half september geoogst. Door de regen is de oogst later. De bonen gaan naar handelsbedrijf Termont & Thomaes. Dat bedrijf bepaalt de kwaliteit en de hoeveelheid. Daar heb ik nog geen uitslag van”, aldus Dhuyvetter. ”Bruine bonen zijn een vast onderdeel van mijn bouwplan. Mijn vader teelde al bruine bonen.” Foto Anton Dingemanse

Biologisch wijnmaker Peter Pelzer oogst druiven van het suikerrijke ras Pinot Gris in de Limburgse boomgaard van landgoed Domein Aldenborgh. In de zestiende eeuw begon de Heerlijkheid Eys al op deze plaats met de productie van wijn. De productie oogt goed. Vanwege de compacte trossing is het ras in koude en natte landen kwetsbaar voor rotting. Foto Twan Wiermans

In het House of Quality op de vakbeurs Horti Fair laat een veredelaar de nieuwste variëteiten zien. De beurs is kleiner dan in voorgaande jaren, maar volgens bestuursvoorzitter Ewald van Vliet groeit de beurs volgend jaar weer in samenwerking met onder andere FloraHolland. Sectormanager Bernd Feenstra van ABN Amro verklaarde gisteren op de beurs weer investeringsbereidheid te zien. Foto Horti Fair

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.