Home

Achtergrond

Kwaliteitsproblemen uien groot

Uientelers hebben bijna 40 procent van de uien gerooid, en 30 procent ingeschuurd.

Qua volume ligt de opbrengst circa 15 procent lager dan een jaar geleden. De kwaliteit op laat afgerijpte percelen lijkt buitengewoon zorgelijk. Dat zegt accountmanager Gerard Buizer van uienzaadbedrijf de Groot en Slot Allium.

Volgens Buizer kunnen akkerbouwers de uien bij droog weer binnen een week zo goed als binnen hebben. Voor uien die ver in het water hebben gestaan geldt dat de watervelactiviteit verhoogd is. De uien moeten zorgvuldig worden gedroogd en Buizer adviseert boeren met klem de boxen dagelijks te controleren.

Normaliter is de uienoogst al halverwege september zo goed als achter de rug. Buizer ziet grote verschillen tussen percelen. Hoewel bepaalde gebieden zoals Flevoland en Zeeland gemiddeld erg veel regenval ontvingen, zijn ook elders problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.