Home

Achtergrond 28 reacties

Kroonprins: Landbouw moet afvalwater hergebruiken

Afvalwater mag niet worden verspild maar moet worden geschikt gemaakt voor hergebruik in de landbouw, vindt prins Willem Alexander.

Het was een van de inhoudelijke voorstellen die de kroonprins deed in zijn toespraak tot de wereldconferentie over landbouw, voedsel en klimaat vanmiddag in Den Haag. Hij sprak daar in zijn hoedanigheid van VN-adviseur voor water en sanitatie.

"Er bestaat geen afvalwater, alleen water dat wordt verspild’’, zei de prins. Hij beklemtoonde dat grote aanpassingen in de landbouw nodig zijn voor het hergebruik van water. Dat moet wel veilig zijn voor zowel boer als consument. Hergebruik is nodig omdat zonder verandering van teeltmethoden de landbouw in de toekomst steeds meer water nodig heeft om in te spelen op andere dieetgewoonten van mensen, zoals het eten van meer vlees. "Voor de productie van een kilo rundvlees is 60 keer meer water nodig dan voor een kilo tarwe’’, zei hij.

Willem Alexander wees er tevens op dat de landbouw op veel plaatsen in de wereld zich moet voorbereiden op lange periodes van droogte. "Die risico’s zijn extreem alarmerend’’, zei hij.

Op de conferentie, die de hele week voortduurt, spreekt ook prinses Maxima in haar hoedanigheid van VN-adviseur in kredietverlening. Haar echtgenoot kondigde al vast aan dat zij het zal hebben over financiering van kleinschalige irrigatieprojecten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  prins

  Prins Pils zou liever zien dat er bier van werd gebrouwen......

 • no-profile-image

  Leen

  Oudedagsvoorziening? Gewoon hobby! Daarom komen ze in rubberboten de Middellandse zee over zeker?

 • no-profile-image

  koetje

  Ach Han als de Amerikanen geen hulp had gestuurd naar Europa na WO2 was dit continent ook nog een grote armoedige bende.Die Marshallhulp(vooral goederen om de landbouw op poten te krijgen) had ook wel in andere werelddelen kunnen worden ingezet,maar we kopen liever de gemoedsrust af door centjes te sturen,wat vervolgens in verkeerde handen terecht komt.Het echte christendom houd dit in:Wat u niet wilt dat u geschied,gun dat ook een ander niet.Je lijkt Frans Vera wel.

 • no-profile-image

  koetje

  Ja Han dat besef ik heel goed,ik hoor nog de verhalen van mijn oma die in 1917 op 7 jarige leeftijd haar moeder verloor aan de Spaanse Griep.Maar wat doen we hier in het westen dan met al die defibrillatoren?Laat dan de natuur zijn werk maar doen,hartchirurgen zijn we dan ook niet meer nodig,wat kost dat allemaal wel niet.Sorry hoor hier worden tegenwoordig ook een heleboel mensen in leven gehouden,die vele jaren geleden geen schijn van kans hadden.Allemaal dankzij de gezondheidszorg die blijkbaar dan alleen maar is weggelegd voor het rijke westen.

 • no-profile-image

  Brabant

  @koetje Boe, Dus als ik het goed begrijp hoeven we jou niet te helpen als je ligt dood te gaan? Dit bedoel ik met wie wel en wie niet. Zelf wil je naar alle waarschijnlijkheid ook geholpen worden.

 • no-profile-image

  Han

  Vraag ik me af waar al dat water blijft bij de productie van vlees? Niet in de pan! Wordt het grootste deel niet als urine terug gegeven aan de planten (gras) of als zweet om als regen terug te komen? Zogauw we de mest en urine afvoeren als afval via vuilverwerkers is het weg, gaat het als mest terug op het land is het weer in de productie cyclus gebracht.
  Hergebruik heet dat, kan de mens met zijn water toilet nog veel van leren.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Wordt dit een verplichte eis (major of minor) in GlobalGAP?

 • no-profile-image

  veehouder met te veel water in de maispercelen

  benamingen geven aan water hoeft niet wij hebben geleert dat het H2o is.
  als het overvloedig op onze akkers regent dan hebben wij overlast van dit regenwater;als het daarna in de sloot loopt is het afvalwater van de landbouw.
  als onze koe het opdrinkt is het drinkwater en als het via melk en vlees de koe verlaat dan heeft de boer gemorst (doordat hij vlees heeft geproduceerd)
  water is voor de mensheid een gods geschenk.maar als belasting geheven moet worden dan moeten wij iemand aanwijzen die het water heeft belast en er voor betaald.en zo zijn de waterschappen eigenaar geworden van het omgevingswater in onze sloten.zodra er landbouwers water inloopt/vanaf het land dan treedt er zogenaamde vervuiling op.(slootwater waar al ooit voor betaald is en water van het land waar nog niet voor betaald is) bij elkaar in een sloot is te gek.dan ook maar weer iets verzinnen dat de landbouwer ook voor het water van het land moet betalen?

 • no-profile-image

  geen boer

  ondanks dat hier waarschijnlijk niet op de nederlandse situatie gedoeld wordt, zou ik hem willen aanmoedigen: koop zelf een een best stuk land en ga boeren, helemaal op de manier zoals u wilt. Kijken wij met belangstelling toe. Maar niet lullen maar DOEN, misschien dat u er achter komt dat landbouw bedrijven en daar wat geld aan over te houden best veel moeilijker is dan met geld van de familie een paar huisjes bouwen voor de verkoop.

 • no-profile-image

  gerrie

  Pils en vrouwen. De genen worden doorgegeven. Koop ook eens zo'n mooie vrouwenkalender van de boerderij en vergeet niet. Water stroomt naar beneden en nie omhoog

 • no-profile-image

  Leen

  Kinderen op de wereld zetten moet een keuze zijn en geen automatisme. Als je die vluchtelingen in de media ziet lopen er zwermen kleine kinderen om heen. Onze zgn. hulporganisaties strijden tegen kindersterfte, niet omdat er plaats is voor die kinderen, maar omdat juist dat het meest lucratief is. Begin eens met geboortebeperking, en wel daar waar bevolkingsgroei het minst wenselijk is. Dat we in een welvarend land als het onze nog steeds "fokpremie" krijgen is van de gekke!

 • no-profile-image

  Johan

  Volgens mij kun je beter rekening houden met extreem weer in alle soorten en maten. Dat hebben we afgelopen jaar wel gemerkt.

 • no-profile-image

  koetje

  In veel derde wereld landen zijn kinderen de oude dag voorziening voor later.Lekker makkelijk lullen hier vanuit het rijke westen vol bejaarden en verzorgingstehuisen.Maar jullie kunnen je altijd nog laten omscholen tot Durex-vertegenwoordiger.

 • no-profile-image

  Han

  Koetje, boe. Defibrillatoren is een teken van >vooruitgang< evenals het in leven houden van niet levensvatbare babies of het in leven houden van mensen die bezig zijn te sterven en die ook wel naar gene zijde willen (gezien hun gezondheids toestand. Alleen de politiek / geloof wenst ze deze laatste wens te onthouden. Dit heet allemaal >vooruitgang

 • no-profile-image

  Consument

  Als er een beroepsgroep weinig verspilt dan is het de lanbouw. Iedereen roept maar, maar de landbouw doet het! De burger moet maar is goed kijken naar de landbouw hoe goed ze het doen. Daar kunnen ze nog heel veel van leren. De burger moet zich diep schamen wat er aan voedsel naar de afvalbak gaat!!!!

 • no-profile-image

  down under

  Ook hier weer geen woord over het eigenlijke probleem: teveel mensen.

 • no-profile-image

  wim

  er blijft altijd even veel water in de wereld

 • no-profile-image

  piet flevo

  landbouw weer met afval opzadelen, en dan straffen en voedsel afkeuren laat kroonprins zijn afvalwater op z eikenhorst lopen en dit land heeft water zat zie andere artikel mijn reactie

 • no-profile-image

  Han

  Brabant. Het is geen keus van wie mag blijven en wie niet. Deze selectie wordt gedaan door natuurlijke en economische omstamdigheden. Bij overbevolking bij welke diersoort gaat agressief gedrag de overhand nemen of er breekt een ernstige ziekte uit en daar komen dooien van, is bij de mens niet anders. Verder kan de politiek een geboorte beperking (1 kind) invoeren.

 • no-profile-image

  freek

  jaren geleden een doco gezien over china`s riool dat uitkomt aan de rand van de stad en daar door boeren word opgeschept met emmers en vervolgens naast de groente word gekiept die daarna weer in de stad verkocht word (grapje:) als ze in de stad allemaal diaree hebben is het echt een kringloop. Maar de prins kan goed spieken want deze ideen zijn niet nieuw ik heb dit 2 jaar geleden al voorgestelt zelfs een groot riool door heel europa direct naar afrika de woestijn in dat zal wel het volgende project worden. Er zit helaas wel een haak aan dit plan want met het huidige uitsterf beleid zullen er over al die jaren niet meer genoeg boeren zijn om het te verwerken. vlees kost meer water lijkt me sterk is het niet de mens die meer water verbruikt 2 keer douchen, 4 keer naar de wc, kleren wassen, koken, drinken, huis wassen en de auto, tuin wateren, zwem bad vullen. met die hoeveelheden water hou je een kudde oliefanten in leven

 • no-profile-image

  Brabant

  Beste mensen,
  Dat er teveel mensen zijn/komen is voor mij ook wel duidelijk. Ik probeer alleen de complexiteit aan te kaarten van dit probleem. Moeten we net zoals in china voor god gaan spelen en een geboortebeperking aankondigen of laten we de natuur op zijn beloop om de bevolkingsgroei te temperen. Maar om hier, zoals in de eerste reactie van down under, zomaar kreten neer te gooien dat we met teveel mensen zijn vind ik te kort door de bocht en zelfs gevaarlijk.

 • no-profile-image

  Boer

  Tegenwoordig wordt regenwater in dorpen opgevangen in een speciaal riool, dat driect in verbinding staat met het oppervlakte water. Als regenwater vanaf een boerenerf in de sloot loopt, wordt het oppervlakte water plotseling ernstig vervuilt en krijg je een boete, want er kan mogelijk mest of olie aanwezig zijn, water vanaf een erf moet in het riool of mestput.

 • no-profile-image

  koetje

  Brabant,daarom schrijf ik ook wat u niet wilt dat u geschied,gun dat ook een ander niet.Wij zitten dus op dezelfde lijn.

 • no-profile-image

  Han

  Leen je hebt volkomen gelijk. Wij houden al eeuwen zoveel mogelijk kinderen iin leven. Wij hebben al die zieltjes op deze wijze gewonnen voor het Christendom en het Christendom ging toch eeuwen uit van >gaat heen en vermenigvuldigt u<. Dit is ook gedaan toen de medische zorg dat eindeloos vermenigvuldigen overbodig maakte, maar de zending heeft niet ingegrepen via geboorte beperking. Vandaar nu jouw rubberbootjes met "vluchtelingen" die eten zoeken.

 • no-profile-image

  down under

  @Brabant, ik zeg alleen wanneer "de mensheid" niet gaat nadenken over onze omvang in getal, al het zuiniger aan gaan doen voor een groot deel weer teniet gedaan wordt door de macht van het getal. Elders schreef ik al ----- Ik zie de mensheid op het moment zo: een groepje mensen trekt door een woestijn met een bepaalde hoeveelheid water, laten we zeggen 10 mensen met elk 10 liter water. Ze zullen de ander kant van de woestijn moeten bereiken in 50 dagen om te overleven. Normaal zou dit moeten kunnen echter... vanaf dag één komen er per dag 2 mensen erbij die geen water hebben. Voel je hem aan komen? Harder lopen heeft geen zin want dan neemt de behoefte aan water toe. Stil blijven staan is ook geen optie! Moraal van het verhaal zorg dat de groep niet groter wordt!! ----- Dat volgens jouw de gevolgen zijn (van mijn gedachtengang) het minder zorg verlenen aan de bestaande populatie, zegt meer over jouw dan mij. Mijn bedoeling is om mensen aan het denken te zetten of het wel verstandig is om meer nageslacht op deze aardkloot neer te zetten dan er door natuurlijk verloop verdwijnt zodat uiteindelijk omzet + aanwas minimaal nul is. Mooier zou zijn dat het resultaat negatief is maar dit zal door economen als onverantwoord worden betiteld. Nogmaals ik ga hier niet aandragen hoe het gerealiseerd moet worden, daar moet de politiek zich maar over buigen als dit bezef daar ook is doorgedrongen.

 • no-profile-image

  Brabant

  @down under:
  En welke mensen zijn er dan te veel? Jij, ik, je buurman? Ga je dan een selectie maken wie wel en wie niet mag blijven?

  We wonen allemaal op een aarde die van iedereen en niemand is en daarmee hebben we allemaal evenveel recht op die aarde. Het is natuurlijk vele malen complexer dan alleen te roepen dat er teveel mensen zijn!

 • no-profile-image

  farmer

  knor knor wil ook wat zeggen (zie hans teeuwen )

 • no-profile-image

  Han

  Koetje Boe. Heb je je wel eens gerealiseerd wat het betekend had als er geen 80tig jarige oorlog met al zijn epidemieën geweest was? Hadden we de mensen in Afrika niet tot het geloof bekeerd via medische zorg, was de situatie ook anders geweest. Willen we ingrijpen? Nee dat willen we niet is inbreuk op privici! Dan zal vroeg of laat de politiek of de natuur ingrijpen via massale sterfte door ?????.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.