Home

Achtergrond 347 x bekeken

Koers voor hogere graanprijzen ingezet

Russische boeren zaaien mogelijk maar 15 miljoen graan hectare in.

Dat meldt de Russische graananalist SovEkon. Rusland kan daarmee goed volgend jaar netto-importeur van graan worden. Dit jaar blijft Rusland volgens de Russische Graanunie nog net netto-exporteur. Volgens geruchten meldt ook China zich op de internationale markt voor graan, waarmee koers lijkt te zijn gezet voor langdurig hoge graanprijzen.

De noteringen van maal- en voertarwe zijn deze week eerst licht gedaald en vervolgens weer gestegen. De handel reageert volgens een analist van het Productschap Akkerbouw nauwelijks op een rapport van het International Grains Council, dat deze week de schatting van de maisvoorraad bijstelde tot het laagste niveau in vier jaar. De ramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw op 8 november worden als leidend ervaren.

Veleer werd gereageerd op de mededeling van het Russische ministerie van landbouw, dat het verwachte graanareaal voor volgend seizoen naar beneden bijstelde van 18 naar 15,5 miljoen hectare. Daar komt bovenop dat de laatste week in belangrijke groeiregio’s nachtvorst tot min 10 graden is genoteerd, wat de opbrengst in delen van Rusland kan decimeren. Het land wil bovendien in 2011 strategische reserves opbouwen.

Als Rusland in plaats van netto-exporteur een netto-importeur wordt betekent dat een schok van meer dan 15 miljoen ton graan, uitgaande van een normaal exportvolume van deze omvang. De markt bemerkt bovendien steeds meer activiteit vanuit China. De Chinese oogst valt tegen maar vooral de binnenlandse consumptie lijkt harder dan gedacht toe te nemen.

Tenslotte worden hoge prijzen ondersteund door de Amerikaanse oogstverwachting. De VS heeft nu meer dan 80 procent geoogst maar door droogte vallen opbrengsten per hectare tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.