Home

Achtergrond 3 reacties

Koers op hoge prijzen van graan lijkt uitgezet

Russische boeren zaaien mogelijk maar 15 miljoen hectare in.

Dat meldt de Russische graananalist SovEkon. Rusland zou daarmee volgend jaar netto-importeur van graan kunnen worden. Dit jaar is Rusland nog net netto-exporteur.

Volgens geruchten meldt ook China zich op de internationale markt voor graan waarmee koers lijkt te zijn gezet voor langdurig hoge graanprijzen.

De noteringen van maal- en voertarwe daalden aanvankelijk deze week, maar stegen vervolgens weer. De handel reageert volgens een analist van het Productschap Akkerbouw nauwelijks op een rapport van het International Grains Council, dat deze week de schatting van de maisvoorraad bijstelde tot het laagste niveau in vier jaar. Veeleer werd gereageerd op de mededeling van het Russische ministerie van landbouw, dat het verwachte graanareaal voor volgend seizoen naar beneden bijstelde van 18 miljoen naar 15,5 miljoen hectare.

Een dergelijk areaal levert volgens minister Elena Skrynnik nog 40 miljoen ton wintertarwe op, maar volgens SovEkon is dat veel te optimistisch. Daar komt bovenop dat de laatste week in belangrijke groeiregio’s de nachttemperatuur tot min 10 gradendaalde, wat de opbrengst kan decimeren. Het land wil bovendien nog voor toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO in 2011 strategische reserves opbouwen.

De hoge prijzen worden ook ondersteund door de Amerikaanse oogstverwachting. De opbrengsten vallen door droogte tegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  hier in kazachstan blijkt de kiemkracht van het zaaizaad voor het volgend jaar erg laag gemiddeld een 60 % dus ook dit zal een invloed op de oogst van 2011 hebben

 • no-profile-image

  Han

  Arie niet zo somber. Al jullie goed zaaien en de normale norm aanhouden, zie ik nog wel een goed aantal planten te voorschijnkomen. Minder planten zou wel eens meer aren / plant kunnen betekenen, als de verdamping maar geremd kan worden, is met minder planten, denk ik nog wel een goede of betere oogst te halen. Minder planten betekent minder water nodig voor stro en wortels (verlies) dus meer H2O voor zaad productie.

 • no-profile-image

  tarweteler

  volgend jaar 30 cent ????

Of registreer je om te kunnen reageren.