Home

Achtergrond 518 x bekeken

Klaar vóór de regen

Varkenshouder René Visser en een medewerker zetten alles op alles om 7 hectare land te ploegen en in te zaaien met wintertarwe.

Hij is vanochtend vroeg begonnen en hoopte laat in de avond klaar te zijn, voordat de regen toeslaat. "Ik zit op zware rivierklei, en als het begint te regen, dan weet je het wel," zegt hij veelbetekend. Op de foto mengt hij slakkenkorrel door het zaaizaad. Het scheelt een werkgang en beschermt het graan tegen vraat. Het graan is bestemd voor de eigen varkens. Foto Sjef Prins

Loonwerker Kloosterman probeert bij akkerbouwer Sjaak Koster de aardappelen zou goed mogelijk uit de grond te krijgen. Hij is goed op weg. Ongeveer de helft van in totaal 6 hectare Asterix-aardappelen had hij vanavond gerooid. Het valt niet mee op de natte klei, maar Kloosterman heeft zich terdege voorbereid. Hij is met een vierrijige rupsmachine aan het rooien. De aardappelen die er uit komen hebben veel tarra en zijn erg nat. "Het is plakken, plakken en nog eens plakken," zegt Koster. Ook het inschuren is daardoor vies werk, maar de kwaliteit van de aardappelen is in ieder geval goed. "Ik denk dat de moeite wel wordt beloond," oordeelt Koster. Het heeft dan nog geluk, maar niet al zijn collega’s zullen naar verwachting de aardappelen uit de grond krijgen. Als het weer gaat regenen, is de grond mogelijk definitief te nat. Foto Anton Dingemanse

Handelsbedrijf Mueller heeft vanochtend de honderdste Mueller-silotank geplaatst bij de Gebroeders Ammerlaan in het Brabantse Fijnaart. Het gaat om een tank van 24.000 liter. Mueller schrijft een deel van het succes van de tank toe aan het feit dat de aluminium buitenkant in meerdere kleuren leverbaar is. Hierdoor is de tank makkelijker aan de omgeving aan te passen. Foto Work it Out/Maartje Roos

De Groningse Proefboerderij Ebelsheerd onderzoekt of het economisch haalbaar is om wintertarwe dat is afgekeurd voor voeding en veevoer te verbranden in een biomassakachel. Het betreft graan dat is geïnfecteerd met DON, een gifstof die door fusariumschimmels wordt afgegeven. Volgens projectleider Ronald Bosch van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (rechts op foto) levert 2,2 kilo wintertarwe een kuub gas op. Met de energie kunnen bedrijven bijvoorbeeld kassen verwarmen. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.