Home

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

Keuze maken

ForFarmers zet met de lancering van een handelsplatform voor ledencertificaten een nieuwe stap op weg naar een bedrijf dat steeds minder in boerenhanden komt.

De directie en ledenraad communiceren dat niet zo. Ze zeggen dat de start van het platform, waardoor op termijn certificaten in niet-boerenhanden terecht kunnen komen, zeker niet bedoeld is om de ledeninvloed te verminderen. Ze laten de keuze echter aan de leden zelf.

Boeren kunnen hun certificaten verkopen aan andere leden van ­ForFarmers of aan niet-leden. Of dat laatste er in de praktijk ook van komt, ligt aan het rendement van ForFarmers. De certificaten moeten aantrekkelijk zijn. Maar stel dat er een goede vraag naar is, dan laat het vervolg zich raden. De leden-eigenaren van de ForFarmers-certificaten maken dan een keuze die directie en ledenraad nu niet zeggen te willen maken: ze verkopen de certificaten aan de meest biedende partijen.

Op zich is daar niets mis mee. De leden-eigenaren van ForFarmers maken een legitieme afweging en kiezen voor geld in de eigen portemonnee (of in het eigen bedrijf). Wel een beetje flauw van de leiding van ForFarmers dat ze doet voorkomen alsof deze situatie eigenlijk helemaal niet aan de orde is.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    ForFarmers klant

    Klopt, coöperatie ForFarmers wordt zo omgekat naar een particuliere onderneming. Maar wel één waarbij de oorspronkelijke leden flink profiteren. Het blijkt bij de gangbare coöperaties immers nauwelijks mogelijk om zich te onderscheiden van particulieren. Omdat ze vaak toch enorme vermogens hebben, zetten ze die maar in voor buitenlandse speeltjes. De Rabo, ZLTO/VION/Rendac/Topigs, Campina, zijn treffende voorbeelden hiervan. Ze bulken van het geld, maar hun producten zijn niet aantrekkelijker geprijsd voor hun leden dan die van particuliere concurrenten. Dan maar liever gelijk ForFarmers de centen verdelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.