Home

Achtergrond 205 x bekeken

Keuze CDA-fractieleider hangt af van kabinet

De verkiezing van een nieuwe voorzitter van de CDA-fractie laat nog enkele dagen op zich wachten, omdat de komende dagen pas duidelijk wordt welke CDA'ers in het nieuwe kabinet kunnen plaatsnemen.

Het draait om demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw en fractiesecretaris Sybrand van Haersma Buma, waarbij de laatste de beste kans lijkt te maken om de fractie te gaan leiden. Beiden maken echter ook kans op een kabinetspost. Ingewijden hebben dat donderdag gezegd.

Overigens mogen alle fractieleden zich tot maandag aanmelden voor het voorzitterschap, als zij dat willen. Donderdag hebben de CDA'ers Ank Bijleveld en Joop Atsma al een 'biechtstoelprocedure' gehouden. Zowel de fractieleden als CDA'ers op de lijst die mogelijk alsnog in de Tweede Kamer komen, konden daarin hun keuze aangeven. De uitslag is niet bekendgemaakt. Dinsdag maakt de fractie een keuze.

De contouren van een nieuw kabinet krijgen steeds meer vorm. In politiek Den Haag doen verschillende namen de ronde. Zeker lijkt dat CDA'er Jan Kees de Jager op Financiën blijft en Maxime Verhagen vicepremier wordt en Buitenlandse Zaken verruilt voor een samengevoegd ministerie van Economische Zaken en Landbouw. Minister Piet Hein Donner zou van Sociale Zaken naar Binnenlandse Zaken gaan.

Op Onderwijs komt de huidige staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Ook Defensie valt toe aan het CDA en daarvoor worden Gerda Verburg maar ook oud-Tweede Kamerlid Hans Hillen het vaakst genoemd. Voor de nieuwe ministerpost Immigratie en Integratie zouden CDA'er Van Haersma Buma en Gerd Leers, oud-burgemeester van Maastricht, in beeld zijn.

Bij de VVD lijkt de laatste informateur Ivo Opstelten de belangrijkste kanshebber om het departement Veiligheid te leiden. Voor Buitenlandse Zaken doet de naam van Europarlementariër Hans van Baalen de ronde. Op Ruimte, het voormalige VROM en Verkeer en Waterstaat, duikt steeds één naam op: Melanie Schultz van Haegen - Maas Geesteranus. Zij is een vertrouwelinge van Rutte en was enkele jaren geleden staatssecretaris op Verkeer en Waterstaat. VVD-Kamerlid Edith Schippers zou kunnen kiezen tussen Sociale Zaken en Volksgezondheid. Oud-minister Atzo Nicolaï zou ook in aanmerking komen voor Sociale Zaken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.