Home

Achtergrond 607 x bekeken 9 reacties

Kantelbox bij slacht mogelijk schadelijk voor kalveren

Het gebruik van een kantelbox bij het slachten van vleeskalveren kan het welzijn van de dieren schaden.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van LNV.

De onderzoekers constateerden een verhoogde hartslag en een sterk veranderende hartvariabiliteit bij het draaien, wat duidt op stress. Daarbij maakte het geen verschil of het dier 90, 120 of 180 graden werd gedraaid.

De onderzoekers adviseren om het fixeren, verdoven en aansnijden van de dieren te laten plaatshebben op een dragende box of restrainer met een kopfixatietoestel aan het eind om stress tijdens het draaien te voorkomen.

Voorts bleek dat de dieren bij alleen een halssnede anderhalf tot wel vier minuten bij bewustzijn kunnen blijven; in die periode kunnen ze pijn ervaren. De onderzoekers bevelen daarom aan om de dieren vóór of direct na de halssnede mechanisch of elektrisch te bedwelmen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marieke

  Jammer dat er eerst allerlei manieren worden geprobeerd en dat dan na jarenlang dierenleed blijkt dat het geen goede manier is. Hoe lang slacht men nu al dieren? Er moet toch al lang uitgevonden zijn welke manier het minst dieronvriendelijk is? Ik ben blij dat ik niet bijdraag aan dit dierenleed.

 • no-profile-image

  Boer

  Lezers, dit betreft het RITUEEL SLACHTEN waarbij bij LEVENDE dieren de halsslagader wordt doorgesneden terwijl deze dieren gedraaid worden.
  bij het normale slachtproces krijgen de dieren eerst een slagpin in het voorhoofd waardoor ze zijn verdoofd. daarna wordt er pas een halssnede toegepast.
  met name autochtonen hanteren de onverdoofde slachtwijze voor het slachten van schapen geiten en koeien.

 • no-profile-image

  dier

  Ik kan nog steeds nietop het etiket zien in de winkels HOE en of een dier HALAL is geslacht. Allerlei info staat erop, maar dit niet. Er is geen belang bij de consument hierover te informeren, want dan zou er veel meer weerstand zijn. Via de Van Drie Group al eens informatie gevraagd over de kalverenslacht, maar nee, geen reaktie. Burgers moeten dit niet weten.....

 • no-profile-image

  jerry

  zonder die onderzoeken wist ik wel dat op zo'n manier slachten dierenleed teweegbrengt. en als ze er nu ook maar wat aandoen!!!!!! maar ze zullen eerst wel weer jaren moeten overleggen. schande!!!

 • no-profile-image

  boerin

  Ik neem aan dat je allochtonen bedoelt, boer? Daar zijn dit soort barbaarse praktijken inderdaad nog steeds gemeengoed... Ik eet ook gewoon vlees, maar het zogenaamde halal geslachte vlees mag wat mij betreft vandaag nog uit de schappen. Helaas wordt het probleem daarmee echter niet opgelost, en verdwijnt het in de illegaliteit...

 • no-profile-image

  Lex

  Ach, na een leven van lijden kunnen die paar minuten er ook nog wel bij.

 • no-profile-image

  Louisa

  walgelijk! Ben blij dat ik veganist ben, oh wat wordt die arme dieren aangedaan. Arme dieren, wat een angst en wat een pijn moeten ze lijden, weerloze wezens, verschrikkelijk..

 • no-profile-image

  Halal moet

  Halal, halal, weg er mee we wonen hier toch niet in marokko of turkije.
  Laten die moslims die hier willen wonen zich maar eens aanpassen naar onze maatstaven.

 • no-profile-image

  Mkroeze

  Ik heb beide slachtprocessen meegemaakt en de beste en diervriendelijke manier is schieten dan snijden en niet eerst snijden en dan schieten want dat komt op het zelfde neer. Maar de autochtonen willen allemaal beweren dat als er goed en snel gesneden wordt dat er dan geen pijn meer is maar dat klopt niet ze lijden even goed dus mijn menig is en blijft eerst te schieten dan te snijden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.