Home

Achtergrond

Kamer verdeeld over plannen DR

De Kamer is verdeeld over plannen om taken over te hevelen van de Dienst Regelingen (DR) naar de productschappen.

De VVD en SP, tegenstanders van de product- en bedrijfschappen, zijn tegen het verder optuigen van de bedrijfsorganisaties.

"No way!", reageert VVD-woordvoerder Charlie Aptroot. "Het zou zonde zijn om voorafgaand aan de opheffing van de schappen weer meer taken bij ze neer te leggen."

Ook SP-Kamerlid Paul Ulenbelt ziet niets in de plannen. "Dat is een beweging precies de verkeerde kant op. Zaken van collectief belang moeten we bij de overheid organiseren. We moeten juist af van ondemocratische organisaties als de schappen."

Het CDA ziet wel perspectieven in de voorstellen. Joop Atsma, kort voor gisteren bekend werd dat hij staatssecretaris wordt: "Als de schappen het beter en goedkoper kunnen, dan zeg ik: doen! Het is een goede manier om de ministeries te ontlasten."

Vorige week meldde deze krant dat de ambtelijke top van LNV met de productschappen heeft overlegd over de overheveling van taken van DR naar de schappen. Het zou onder meer gaan om de uitvoering van EU-regelingen, zoals de uitbetaling van toeslagen en de perceelsregistratie.

De plannen zouden vooral zijn ingegeven door de wens de overheid verder in te krimpen. Daarnaast is berekend dat de productschappen veel taken goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren dan DR, dat aan voortdurende kritiek uit de sector blootstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.