Home

Achtergrond 173 x bekeken

Kamer stelt stemming over snelheidsbord trekkers uit

De Christenunie heeft vandaag haar motie over een herkenningsplaat voor trekkers die 40 kilometer per uur willen kunnen rijden aangehouden.

Woordvoerder Arie Slob vreesde, niet ten onrechte, dat anders de motie zou worden verworpen; VVD, PVV, CDA en SGP zijn vooralsnog tegen. In dat geval zou er slechts een snelheidsbord op snelle trekkers hoeven te worden gemonteerd, dat ze geoorloofd zijn 40 km/u te rijden

Onverstandig, vindt Slob, omdat dit de verkeersveiligheid niet verbetert. Met een snelheidsbord zijn trekkers niet afzonderlijk te herkennen, waardoor de handhaving wordt bemoeilijkt. De herkenningsplaat kan daarbij rekenen op een breed draagvlak onder sectororganisaties als LTO, Cumela, TLN én Veilig Verkeer Nederland.

Slob hoopt dat hij genoemde partijen op andere gedachten kan brengen. Bovendien verschijnt er binnenkort nog een relevant rapport van de Raad voor de Verkeersveiligheid.

Twee andere moties werden aangenomen: de vrijstelling om een gewoon rijbewijs te laten gelden als een trekkerrijbewijs geldt alleen voor hen die bij invoering van het trekkerrijbewijs al een B-rijbewijs heeft. Daarna moeten trekkerbestuurders (vanaf 16 jaar) een apart T-rijbewijs halen om een trekker te mogen besturen.

Voorts komt er een onderzoek naar de breedteontheffing voor trekkers door gemeenten. De Kamer wil deze afschaffen, vereenvoudigen of uniformeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.