Home

Achtergrond 439 x bekeken

Kamer kiest voor snelheidsbord op trekker

De Tweede Kamer wil dat boeren, die 40 kilometer per uur op hun trekker willen kunnen rijden, herkenbaar zijn door een snelheidsbord op hun voertuig te monteren.

Dat bleek vanmiddag bij een kort, afrondend debatje over het trekkerrijbewijs en –kenteken. De Christenunie diende daar, met PvdA en Groenlinks, een motie in die vroeg om te kiezen voor een zogeheten ‘herkenningsplaat’, zoals voorgesteld door de commissie-Peijs.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) laat het oordeel over herkenningsplaat of snelheidsbord aan de Kamer; maar als deze de motie niet steunt, zei hij, dan wordt het het snelheidsbord. Een Kamermeerderheid van VVD, PVV, CDA en SGP is tegen.

De kosten van de invoering van een snelheidsbord zijn lager dan die van een herkenningsplaat, respectievelijk 1 miljoen euro tegen 8,3 miljoen euro.

De Kamer stemt verder in met het gelijktrekken van de eisen voor het trekkerrijbewijs aan die voor het gewone rijbewijs B; iedereen met rijbewijs B heeft dan automatisch rijbewijs T. De wetswijziging, die hiervoor nodig is, vergt circa twee jaar.

Het huidige trekkercertificaat voor 16- en 17-jarigen komt dan te vervallen; tot het zover is worden de eisen aan het certificaat al opgetrokken naar die voor rijbewijs T/B.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.