Home

Achtergrond 466 x bekeken

Kalfsvleessector wil Chinese markt op

De Nederlandse kalfsvleessector hoopt binnen enkele jaren toegang te krijgen tot de Chinese markt.

De sector heeft zich deze week voor het eerst gepresenteerd aan een groep van de Chinese overheid. Daarmee zijn de onderhandelingen over markttoegang begonnen.

De bijeenkomst was georganiseerd door de Nederlandse douane en had tot doel de Chinezen duidelijk te maken waar de Nederlandse kalfsvleessector voor staat. De delegatie die China bezocht bestond uit vertegenwoordigers van de kalfsvleessector en het ministerie van ELI.

Volgens lobbyist voor de Nederlandse vleesindustrie Frans van Dongen, die als lid van de delegatie een presentatie verzorgde, is één van de belangrijkste zorgpunten voor de Chinezen de BSE-problematiek. "Onze doelstelling was dan ook om de Chinezen duidelijk te maken dat de BSE-problematiek in Nederland zo goed als onder controle is", aldus Van Dongen.

Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke ging daarom in op de maatregelen die in Nederland zijn getroffen om BSE onder controle te krijgen. Verder is er toelichting gegeven op de kwaliteits- en veiligheidssystemen van de Nederlandse kalfsvleessector.

De kalfsvleessector gaat de komende tijd een groot aantal vragenlijsten beantwoorden. Als de Chinezen voldoende informatie hebben, kunnen de onderhandelingen over een exportcertificaat beginnen.

De kalfsvleessector beschouwt China als een veelbelovende markt. De sector richt zich in de eerste plaats op de afzet van kalfsvlees in de buitenhuishoudelijke markt (hotels, restaurants en overige horeca). Van Dongen: "Kalfsvlees is in China een onbekend product. De markt zal dan ook ontwikkeld moeten worden."

Van Dongen verwacht dat het onderhandelingstraject nog wel even kan duren. "Maar we willen wel druk op die ketel houden." Nederland heeft de afgelopen jaren ook onderhandeld over markttoegang voor varkensvlees. Die onderhandelingen zitten in de laatste fase. Het wachten is op definitief groen licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.