Home

Achtergrond

Kabinet: minder subsidies, minder overheidslasten

Het nieuwe kabinet van VVD-CDA (met gedoogsteun van de PVV) wil de hoeveelheid subsidies beperken.

Daartegenover staan lagere lasten voor het bedrijfsleven, staat te lezen in het concept-regeerakkoord. Zo wil het kabinet de vennootschapsbelasting verlagen, alsmede de fiscale aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) verhogen. Ook komt er een verruiming van de zogeheten Innovatie prestatie contracten en van de kenniswerkersregeling.

Het kabinet wil af van "het rondpompen van subsidies", zo zei Mark Rutte donderdag bij de presentatie van het regeerakkoord. Subsidies worden alleen gegeven als ze bewezen effectief zijn, staat in het akkoord te lezen. Het subsidiestelsel wordt vereenvoudigd; waar mogelijk worden subsidies gebundeld. Onder meer 100 miljoen euro structureel wegbezuinigd op subsidies die LNV nu verstrekt aan duurzaam ondernemen, innovatie en landbouwkundig onderzoek (DLO).

Na 2012 moeten de administratieve lasten (lasten door overheidsregels) voor het bedrijfsleven jaarlijks met 5 procent omlaag, zo is het streven. Ook wil het kabinet minder bedrijfsinspecties; daartegenover staat dan wel dat het bedrijfsleven de zaken zelf goed moet regelen via certificering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.