Home

Achtergrond

Kabinet is oké, de weg er naartoe niet

Het lezerspanel accepteert het komende minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Maar 1 op 6 panelleden vond de weg naar dit kabinet niet democratisch.

Wat vinden boeren van het komende kabinet Rutte-Verhagen? U leest er komende dinsdag 12 oktober alles over in Boerderij. Eén tipje van de sluier kunnen we al wel oplichten: het feit dat CDA en VVD gaan regeren, zorgt niet meer, zoals vroeger, bijna automatisch voor vreugde in agrarisch Nederland. De acceptatie overheerst, niet de blijdschap. Die conclusie lijkt gerechtvaardigd na de jongste peilingen van het Boerderij-lezerspanel. De groep panelleden die enthousiast is over Rutte-1, is 21 procent groot. Of klein. De meerderheid, ruim 60 procent, zegt: ik accepteer dit kabinet, want ik zie geen alternatieven. 15 procent is tegen het kabinet-in-wording.

Lubbers’ U-bocht was ondemocratisch

Over een kleine week staat Rutte-1 naar verwachting bij Koningin Beatrix op het bordes. Op de route daar naartoe heeft een deel van de panelleden wel kritiek, blijkt desgevraagd. De soms onnavolgbare handelswijze van toenmalig informateur Ruud Lubbers, die ‘plotseling’ op een minderheidskabinet aankoerste, wekt hier en daar nog steeds verbazing. Boerderij stelde hier een vraag over aan zijn panel, en de conclusie is dat 1 op 6 panelleden desgevraagd vindt dat de informatiefase onder Lubbers niet democratisch is verlopen. De overgrote meerderheid vond dat Lubbers misschien wel buiten zijn boekje ging, maar dat de verkiezingsuitslag en de ongekende verdeeldheid dat rechtvaardigde. Deze groep vond de informatieronde onder Lubbers daarmee wél democratisch.

34 procent: Koppejan en Ferrier hadden gelijk

Het recente conflict in het CDA leidt ook in het panel tot verdeeldheid. 58 procent was het eens met de medestanders van samenwerking met de PVV. 22 procent denkt er anders over en zegt: Koppejan en Ferrier hebben gelijk, maar we moeten nu toch door met dit kabinet. Nog eens 12 procent zegt: Klink, Koppejan en Ferrier hadden gelijk, en ook al is het misschien niet terug te draaien, dit kabinet had er nooit mogen komen.

Vertrouwen overheerst

Vooruitkijkend heeft een meerderheid in het panel overigens wel vertrouwen in het aanstaande kabinet, ook al verdient de weg er naartoe voor velen geen schoonheidsprijs. 63 procent ziet het wel zitten met Rutte-1.

Geef ook uw mening!

Ook uw mening laten doorklinken? Word lid van het lezerspanel

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.