Home

Achtergrond

Kabinet Rutte-Verhagen krijgt snel vorm

Het VVD-CDA-kabinet onder leiding van premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen krijgt nu razendsnel vorm.

Tien van de twaalf ministers zijn zeker of praktisch zeker.

Naast Rutte levert de VVD in ieder geval de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu). Verder is Edith Schippers praktisch zeker als nieuwe minister van Volksgezondheid. Wie namens de VVD de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt, is nog niet duidelijk. Namen die hiervoor worden genoemd, zijn die van Europarlementariër Hans van Baalen, oud-minister Atzo Nicolaï en oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn.

Bij het CDA komt Verhagen op het nieuwe ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, krijgt Piet Hein Donner Binnenlandse Zaken en Veiligheid, Jan Kees de Jager praktisch zeker opnieuw Financiën en wordt senator Hans Hillen zeer waarschijnlijk minister van Defensie. Marja van Bijsterveldt is de grote favoriet voor het ministerie van Onderwijs. Voor het nieuwe ministerie van Immigratie en Asielzaken doen verschillende namen de ronde, waaronder die van Kamerlid Sybrand van Haersma Buma en oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.